Světlice, lahve a baseballové pálky. Neapol ostře protestovala proti vládním opatřením

Stovky demonstrantů v Neapoli vyšly do ulic na protest proti zpřísněným vládním opatřením. Lidé stříleli světlice a na policisty házeli zápalné lahve. Došlo i na útoky baseballovými pálkami. Demonstrantům se nelíbí především plánované nařízení, které má zavést celoplošný zákaz vycházení.

Vincenzo de Luca, nejvyšší představitel Kampánie, pohrozil, že by v celém regionu, jehož součástí je i Neapol, mohlo dojít ke zpřísnění restrikcí podobně jako na jaře, kdy v Itálii panoval takzvaný lockdown, tedy výrazné omezení pohybu osob a zmrazení celé ekonomiky. Jen v Kampánii totiž ve středu přibylo 2300 nových případů nákazy koronavirem, v celé zemi pak necelých 20 tisíc.

První protesty od začátku pandemie

Demonstranti vyšli v noci do ulic, zapalovali odpadkové koše a vyvolávali konflikty s policisty. Na jejich auta házeli zápalné lahve, světlice a dýmovnice. Vše začalo pochodem v 23:00 hodin. V Itálii šlo o první protesty spojené s koronavirem od března, kdy pandemie vypukla.

Podle údajů italského ministerstva zdravotnictví se v zemi objevilo téměř půl milionu případů a v souvislosti s onemocněním COVID-19 zemřelo až 37 tisíc osob. Itálie byla první evropskou zemí, kde se koronavirus začal šířit. Přísná opatření se netýkají jen Neapole, ale také Milána nebo Říma.

Tagy: