V italských Alpách se uvolnil ledovec. Šest lidí zahynulo, dalších devět je zraněných

Vrcholek hory Marmolada, kde se v neděli utrhla lavina.

V blízkosti vrcholku Marmolada v italských Alpách se v neděli uvolnil obrovský kus ledovce. V závalu zemřelo nejméně šest lidí a dalších devět osob bylo zraněno, z toho dvě vážně. Asi 16 lidí se pohřešuje, informovala agentura ANSA. Zatím není známá národnost obětí. ANSA rovněž uvedla, že identifikace bude obtížná, protože těla byla „roztrhána proudem ledu a kamení“.

Pozemní záchranáři byli večer kvůli možnému dalšímu sesuvu ledovce z místa odvoláni, pět nasazených helikoptér pátralo dál. Alpská záchranná služba uzavřela ledovec kvůli riziku dalších sesuvů a snaží se zjistit, kolik lidí se přesně pohřešuje.

První svědci hovořili o čtyřech lanech podél stěny a podle toho, co se zatím vyšetřovatelům podařilo rekonstruovat, mohla lavina zavalit dvě z nich. Místní úřady zřídily speciální linku, kam mají lidé nahlásit pohřešování svých blízkých.

Soustrast pozůstalým vyjádřil i italský premiér Mario Draghi, který rovněž uvedl, že je pravidelně informován o postupu záchranářských prací.

Podle horské služby se rozsáhlý kus ledu s kamením utrhl poblíž Punta Rocca, podél výstupové trasy na Marmoladu. Desítky lidí, kteří se poblíž místa nacházeli, odvedli záchranáři do údolí. Zranění byli převezeni do několika okolních nemocnic. Do dolomitské vesnice Canazei, kde bylo zřízeno operační středisko, přijel šéf kraje Trentino Maurizio Fugatti.

Nebezpečí dalších lavin zůstává podle agentury APA vysoké. Úřady aktivovaly všech pět záchranných stanic v regionu Trentino. Do zasažené oblasti se vydaly vrtulníky a desítky záchranných jednotek. Pohřešovaní se hledají i za pomoci speciálních přístrojů určených pro podobné situace.

V sobotu byl na vrcholku Marmolady, která je nejvyšší horou Dolomit, naměřen teplotní rekord deset stupňů Celsia. „To je extrémní vedro, něco naprosto mimořádného,“ řekl italské státní televizi RAI alpský záchranář Walter Milan.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovořil na Instragramu o „nejhorším možném čase a dni, kdy se ten kus mohl uvolnit“. Krátce po poledni se v letní neděli na oblíbeném masivu nacházel nespočet horolezců. Budel požádal všechny alpinisty, aby až do odvolání na Marmoladu nechodili. „Držte se od tohoto ledovce co nejdál,“ varoval turisty.

Tagy:
nehoda Itálie hory Alpy sníh ledovec sesuv zahraničí lavina Marmolada Mario Draghi Agenzia Nazionale Stampa Associata Canazei Autonomní provincie Trento Maurizio Fugatti