Žádná elektřina, místo obyvatel vojáci. Jak to vypadá v klíčovém městě dobytém Ukrajinci?

Reportér CNN Prima NEWS na Ukrajině Matyáš Zrno (25. října 2022)

Pohřebiště ruských tanků

Ukrajinské město Izjum leží poměrně blízko ruských hranic – mezi Charkovskou a Doněckou oblastí. Jeho obsazení ruskou armádou na přelomu března a dubna bylo součástí snahy odříznout ukrajinské jednotky na východě Ukrajiny od zbytku země. V sobotu 10. září Moskva informovala o stažení ruských vojsk z města. V Izjumu natáčel reportér Matyáš Zrno.

„Hned za Izjumem se nachází hřbitov vojenské techniky. Izjum byl klíčovým městem na severu Ukrajiny, klíčovým zásobovacím bodem ruské armády a místem, kde se křižovaly důležité železniční sítě. Ukrajinci ho dobyli v září a město dodnes působí trochu jako město duchů,“ popsal Zrno situaci na místě.

Do města se vrací život

Podotkl, že Izjum nese těžké stopy ostřelování, k vidění je řada zničených budov. „Nefunguje zde elektřina, neteče voda a nejde plyn. Viděli jsme však už stopy oživení. Pracovníci telekomunikační firmy pokládali kabely, aby zde šel opět internet. Jiní zaměstnanci zalévali asfaltem díry na silnici vzniklé dopadem pum,“ pokračoval.

Velice živo bývá i na tržišti. „Koupili jsme si pečivo od paní, která ho dělá doma a prodává na trhu především vojákům z okolních frontových linií. Právě vojáci na trhu nahrazují místní obyvatele, z nichž nejméně polovina z města utekla,“ dodal Zrno.

Do povědomí světa se město Izjum dostalo zejména po osvobození ukrajinskými jednotkami, když se v polovině září v okolí našla provizorní pohřebiště se 440 hroby. Většina těl patřila civilistům, část z nich nesla podle ukrajinských úřadů stopy mučení. Rusko přesto vraždy civilistů popírá.

Tagy:
válka tanky Moskva Ukrajina oběti Rusko pohřebiště Matyáš Zrno Ozbrojené síly Ruské federace ostřelování Izjum Doněcká oblast