Moravská Dyje vyplavila otrávené ryby. Na vině mají být splašky, popisují katastrofu místní

Na Moravské Dyji uhynuly desítky ryb. (Ilustrační foto)

Uhynulé ryby v Dyji

U Dačic na Jindřichohradecku na Moravské Dyji uhynuly desítky ryb. Zřejmě je otrávily splašky, které se do vody dostaly. Ryby uhynuly na dvou až třech kilometrech řeky. Médiím to řekl jednatel místní organizace rybářského svazu Dačice Lukáš Polena. Rybáři a hasiči se snaží vodu čeřit.

„Věc je ve vyšetřování, spolupracujeme na ní mimo jiné s odborem životního prostředí dačického městského úřadu. Zřejmě se do řeky dostala splašková voda,“ uvedl Polena. Dodal, že zasažený je úsek Moravské Dyje od obce Hradišťko po proudu. V řece nejvíc žijí plotice, cejni, candáti, štiky a někde i kapři.

ČTĚTE TAKÉ: Tisíce havranů otravují život obyvatelům Českých Budějovic. Řešení města je zarazilo

„Snažíme se s pomocí hasičů vodu čeřit. Ale nelze vytvořit nějakou bariéru, která by šíření zabránila, jako se to dělá například v případě olejových skvrn,“ uvedl. Polena dodal, že na některých zasažených místech je však voda v Moravské Dyji odlišně zbarvená. Havárie způsobuje, že ve vodě je méně kyslíku, a proto ryby hynou.

Největší dosavadní havárie na řece v České republice se stala před čtyřmi roky na Bečvě, kdy tam v září 2020 uhynulo přes 39 tun ryb. Havárii podle rozhodnutí vsetínského okresního soudu způsobila rožnovská společnost Energoaqua. Trest ale firmě neuložil – jelikož se podle soudu nepodařilo zjistit konkrétního viníka otravy, není za ni právnická osoba trestně odpovědná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Panika na Českobudějovicku: Žena měla v garáži obřího hada. Zmizel, než dorazili odborníci

Tagy:
ryby Dačice České Budějovice Jihočeský kraj Bečva Česko okres České Budějovice katastrofy, nehody a mimořádné události Moravská Dyje