V Karlových Varech chybí turisté. Češi dávají před tuzemskem přednost dovolené u moře

Karlovy Vary

Ve Varech chybí turisté

Češi houfně odjeli k moři. Cestovní kanceláře hlásí téměř vyprodáno, největší zájem je o zájezdy do Turecka a Egypta. Trpí tím ale česká města. Cenám zahraničních dovolených nedokážou konkurovat. Například do Karlových Varů letos zamířilo téměř o polovinu méně turistů než loni.

Pláže zalité sluncem, noční život na promenádách a průzračné moře. Češi do toho letos praštili, dali vale republice a po dvouleté pauze vyrazili k moři. „Po tom dvouletém půstu, se letos Češi opravdu rozhodli, že si ty dva roky vynahradí a cestují ve velké míře. Je to určitě jedna z nejlepších sezón za poslední roky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Jan Papež.

Ne všechny cesty Čechů přitom vedou do Chorvatska. Populární je Itálie, Španělsko nebo třeba Řecko. I v době inflace neváhají rodiny za dovolenou utratit třeba sto tisíc korun. Vedou čtyřhvězdičkové hotely a stravování all inclusive. Češi tíhnou i k Egyptu a Turecku. Dovolená se tam dá pořídit i pod deset tisíc korun na osobu a zatímco tamní hoteliéři si ruce mnou, ti čeští jimi lomí.

Špatná je například situace v Karlových Varech. „Spousta českých rodin, které tady byly v covidu, udělaly storno pobytů na ty letní pobyty a je to tím, že letí radši k moři,“ popsal Jan Kronika, ředitel jednoho z karlovarských hotelů. Právě zde odhadují, že přijede i méně než polovina turistů než v předchozích letech. „Procentuálně odhadujeme, že té klientely, nechceme říkat, že je polovina, ale něco mezi polovinou až tři čtvrtě oproti roku 2021 a 2020,“ upřesnil ředitel karlovarského infocentra Josef Dlohoš.

Úbytek je nejen mezi Čechy, ale i zahraniční klientelou. A když už turisté do Karlových Varů dorazí, vydrží v lázeňském městě jen pár dnů. Týdenní a delší pobyty jsou výjimkou. Dostat je zpět nebude prý podle místních, se kterými štáb CNN Prima NEWS mluvil, vůbec jednoduché. Někteří z nich dokonce současnou situaci přirovnali k lesnímu požáru, po kterém ale přichází obnova. A tedy i šance udělat z Karlových Varů moderní lázeňské město s pestrou paletou návštěvníků.

Tagy: