Zahraniční pomoc je jako otrávený bonbon, píší v KLDR. Úmrtí hlady ale v zemi přibývá

Severokorejský oficiální list Rodong Sinmun přirovnal přijímání potravinové pomoci ze zahraničí k braní si otráveného bonbonu. Vyzval k ekonomické soběstačnosti. Izolovaná komunistická země přitom v posledních letech zažívá nedostatek potravin, připomíná agentura Reuters.

Severní Koreu postihly záplavy a tajfuny, dopadly na ni mezinárodní sankce kvůli jadernému programu a vývoji raket i strmý propad obchodu s Čínou následkem uzavření hranic. Většina agentur OSN a mezinárodních humanitárních organizací KLDR opustila, jedním z mála zdrojů potravin ze zahraničí tak zůstává Čína.

Deník Rodong Sinmun v komentáři varoval před přijímáním ekonomické pomoci od „imperialistů“, kteří ji prý využívají jako „past s cílem přijímající země vydrancovat a podřídit si je“ a zasahovat do jejich vnitřní politiky. „Snahy podpořit ekonomiku přijímáním a jedením tohoto otráveného bonbonu jsou chybné,“ píše se v listu.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Nazval Trumpa ulhaným králem, teď špatně dopadl. Exministra KLDR měl Kim nechat popravit

Rodong Sinmun komentář zveřejnil v době, kdy jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na nejmenovaný zdroj informovala, že za poslední dva roky zemřelo ve třech severokorejských věznicích více než 700 odsouzených v důsledku hladu a nemocí. Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení se k této zprávě odmítlo vyjádřit, uvedlo však, že v poslední době v některých severokorejských provinciích přibývá případů úmrtí kvůli hladu.

Jihokorejská agentura pro rozvoj venkova v prosinci odhadla, že Severní Korea loni sklidila 4,5 milionu tun plodin, o 3,8 procenta méně než v roce 2021. Pokles podle ní souvisel s vydatnými dešti v létě a dalšími nepříznivými projevy počasí.

Jihokorejský ministr pro sjednocení Kwon Jong-se uvedl, že Pchjongjang požádal Světový program pro výživu (WFP) o podporu, ale jednání nikam nevedla kvůli neshodám ohledně monitoringu. Tato agentura OSN nereagovala na žádost o komentář, píše Reuters.

Tagy: