Nazval Trumpa ulhaným králem, teď špatně dopadl. Exministra KLDR měl Kim nechat popravit

Ri Yong-ho býval ministrem zahraničí. Velmi kriticky se ale vyjadřoval o americkém exprezidentovi Donaldu Trumpovi, kterého označil za „ulhaného krále“. Podle webu The Mirror ho severokorejský vůdce Kim Čong-un nechal popravit.

V roce 2017 byly vztahy mezi Severní Koreou a Spojenými státy poněkud napjaté. Právě tehdy pronesl severokorejský ministr zahraničí Ri Yong-ho na valném shromáždění OSN poněkud třaskavý projev. V něm označil tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa za „ulhaného krále“ a „prezidenta zla“, situaci z minulých let připomněl web The Mirror.

Zprávy o popravě se začaly šířit v Japonsku. Ministrova likvidace se údajně měla odehrát v době, kdy Severní Korea zintenzivnila testování mezikontinentálních balistických raket. Ri Yong-ho pak nebyl na veřejnosti vidět od roku 2019.

Jihokorejský poslanec Youn Kun-young navíc kolegům v parlamentu řekl, že zpravodajská služba likvidaci Ria režimem potvrdila. Podle webu The Korea Herald, který se rovněž odkazuje na japonský tisk, mělo k popravě dojít mezi létem a podzimem loňského roku. Smrt Ri Yong-hoa ale zatím oficiálně potvrzena nebyla.

Studenty posílají do dolů

„Pokud by byl skutečně popraven, bylo by to špatné znamení pro severokorejské ministerstvo zahraničí a vyhlídky na diplomacii,“ řekl pro Mirror Leif-Eric Easley, docent mezinárodních studií na Ewha Womans University v Soulu v Jižní Koreji.

V KLDR nicméně trestají ještě za menší „prohřešky“. Studenty například vyhazují ze škol za to, že mají jihokorejský přízvuk. To se podle webu Radio svobodná Asie stalo čtyřem vysokoškolákům. Ti byli přistiženi, že při telefonování mluvili s jemnějším přízvukem a výrazy náklonnosti, které v hovoru padly, používají spíše Jihokorejci. Na studenty tak čekal trest. Místo do školních lavic zamířili do uhelných dolů.

Tagy: