Nezvládáme, zní z Královéhradeckého kraje. Pacienty s covidem vozí sanitky jinam

Joseph Varon

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) k aktuální situaci v nemocnicích

Kapacita covidových lůžek v nemocnicích v Královéhradeckém kraji je téměř naplněná. Záchranná služba začala převážet pacienty do nemocnic mimo region. Pacientů s covidem stále přibývá, sdělili zástupci kraje. V nemocnicích v kraji je v úterý hospitalizovaných zhruba 500 pacientů s covidem, před měsícem to bylo asi 250. V kraji je léčí Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové a krajské nemocnice.

„Neustále přibývají noví pacienti, kteří vyžadují neodkladnou hospitalizaci a naše zařízení už tento nárůst pozitivních pacientů v některých dnech kapacitně nezvládají. Proto krajští záchranáři převezli první dva pacienty mimo území Královéhradeckého kraje,“ uvedl v úterý hejtman kraje Martin Červíček (ODS). Podle něj nelze v příštích dnech očekávat zlepšení situace.

Převoz se týkal jednoho pacienta z krajské trutnovské nemocnice do pardubické nemocnice a jednoho pacienta s covidem na umělé plicní ventilaci ze státní Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové do Ústřední vojenské nemocnice v Praze, aby se v nemocnici uvolnilo ventilované lůžko.

„V posledních dnech zaznamenáváme velký nápor na lůžka na covidových odděleních a pacientů bude podle predikcí přibývat,“ uvedl ředitel hradecké FN Vladimír Palička.

Nemocnice připravují další navýšení kapacity lůžek a dovybavují běžná lůžka na standardních odděleních. „Už se neobejdeme bez pomoci dalších zařízení a musíme využít i lůžka mimo nemocnice. Například v Janských Lázních máme k dispozici kapacitu minimálně 30 lůžek pro pacienty s koronavirem, kteří už nevyžadují intenzivní péči v nemocnici. Tímto způsobem budeme hledat i další kapacity lůžek,“ uvedl Červíček.

Nákaza se nejvíce šíří v okrese Trutnov

Ve FN Hradec Králové bylo v úterý dopoledne hospitalizovaných zhruba 185 pacientů s koronavirem, z toho zhruba 50 na JIP. Nemocnice má pro covidové pacienty ještě několik volných lůžek, ale situace se velmi rychle mění. Otevření dalších lůžek komplikuje nedostatek personálu, nepřítomných je zhruba 250 zdravotníků, uvedli zástupci hradecké FN. Obdobná situace je v krajských nemocnicích, které hospitalizují 270 covidových pacientů.

Podle dat ministerstva zdravotnictví se nákaza v kraji šíří nejvíc v okrese Trutnov, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 911 případů COVID-19. Následuje Rychnovsko a Hradecko se zhruba 908 a 903 případy na 100 tisíc obyvatel. Index PES pro Královhradecký kraj je na 89 ze 100.

Podle úterních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) měly nemocnice v kraji v pondělí volných zhruba 22,8 procent ze 123 lůžek s umělou plicní ventilací, o den dříve 26,8 procent a zhruba o 15 procent méně než před týdnem. Na odděleních JIP a ARO měly v pondělí 4. ledna nemocnice v kraji 231 lůžek, volných bylo okolo 18,6 procent, o 4,4 procenta méně než v neděli a o 4,8 procenta méně než před týdnem. Pro pacienty s covidem v pondělí 4. ledna zbývalo deset lůžek, pro ostatní 30.

Standardních lůžek s kyslíkem bylo toto pondělí z celkových 1 344 volných 9,6 procenta, o den dříve 11,8 procenta a o 3,8 procenta méně než před týdnem, vyplynulo z úterních údajů ÚZIS.

Tagy: