Nákaza zrychlila mezi seniory. V Česku je od října nejvíce nemocných koronavirem

Celoplošné testování - důchodci

V Česku je nyní 121 500 lidí s prokázaným koronavirem, což je nejvíc od 29. října. Testy v pondělí potvrdily 12 860 nových případů covidu, o téměř 2 tisíce víc než před týdnem. Od začátku epidemie se nakazilo skoro 760 tisíc lidí. Přibližně čtyři pětiny z nich se uzdravily. Rizikový index protiepidemického systému PES k úterku stoupl na 89 bodů, sedmý den zůstává v nejpřísnějším, pátém stupni pohotovosti. Důvodem zhoršení celostátního skóre o čtyři body je rychlejší šíření nákazy mezi seniory. Česko je podle počtu případů nakažených covidem za týden na milion obyvatel nejhorší na světě.

Zvýšil se i další ukazatel výpočtu indexu, a to počet nových případů nemoci COVID-19 za posledních 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Zjednodušené reprodukční číslo se mírně snížilo z 1,31 na téměř 1,28 a pozitivita testů za poslední týden stagnuje. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Česko je podle počtu případů nakažených covidem za týden na milion obyvatel nejhorší na světě. Podle počtu úmrtí na milion obyvatel jsme na pátém místě.

Testy v pondělí potvrdily 12 860 nových případů koronaviru, tedy o téměř 2 tisíce víc než před týdnem. Aktuálně je v Česku 121 500 lidí s prokázaným covidem, což je nejvíce od 29. října minulého roku. Koronavirem se v ČR prokazatelně nakazilo už 759 635 lidí. Přibližně 82 procent z nich se uzdravilo. V pondělí laboratoře udělaly téměř 32 400 PCR testů na COVID-19, o 4 200 více než před týdnem. Pozitivní výsledek mělo skoro 40 procent vzorků.

V nemocnicích bylo v pondělí 6 680 lidí s koronavirem, z toho 954 je v těžkém stavu. Oproti předchozímu pondělí stoupl počet hospitalizovaných o 940. Více pacientů s covidem leželo v nemocnicích naposledy 13. listopadu. Vyplývá to z aktualizovaných statistik na webu ministerstva zdravotnictví.

V Česku zemřelo už 12 tisíc lidí

Od začátku epidemie zemřelo v Česku 12 257 lidí, u nichž testy odhalily infekci novým typem koronaviru. V pondělí zemřelo podle statistik ministerstva 71 lidí, od začátku roku pak 462.

V nejvyšším stupni jsou stále všechny kraje, nejhorší je nyní situace v Pardubickém kraji, kde se hodnota PES zvýšila na 94 bodů. O dvacet bodů nižší index mají v Plzeňském a Jihočeském kraji, což znamená na spodní hranici pátého stupně.

Podle dat ministerstva zdravotnictví se počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel k dnešnímu dni zvýšil o 46 na 1 160. Skóre PES se zhoršilo kvůli šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 991 nově nakažených, o 50 víc než předchozí den. Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, kleslo zhruba na 1,28. Podíl pozitivních testů na nový koronavirus za posledních sedm dní zůstává na hodnotě asi 44,5 procenta.

Ministerstvo v úterý oznámí nový způsob výpočtu indexu PES, podle něhož se mají v Česku řídit opatření proti šíření viru. Má zohlednit i počet hospitalizovaných pacientů s covidem. Metodika se bude měnit také kvůli antigennímu testování, které zkresluje celkovou pozitivitu provedených testů. Upraví se zřejmě i tabulka restrikcí rozdělená do pěti stupňů pohotovosti. Některé aktivity, které jsou v některých stupních nyní zakázané, by za určitých okolností byly povolené. Jednou z podmínek by mohl být negativní antigenní test.

Situace v Ústeckém kraji

CNN Prima NEWS zjišťovala současnou situaci ohledně pandemie koronaviru i v Ústeckém kraji. „My máme obsazenost na standartních lůžkách zhruba 84 procent, na jipových zhruba 78 procent, obsazenost už je dost vysoká. Volných standartních lůžek máme asi 70 a jipových asi 25. Není to zrovna ideální. Vypadá to, že kapacitu skutečně naplníme a musíme se připravit na to, že uvolníme nebo připravíme další lůžka,“ sdělil hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) s tím, že kraj bude mít problém zejména s personálem, který je již vyčerpaný, anebo nakažený koronavirem.

V Ústeckém kraji stále přetrvává zájem o antigenní testování, které původně mělo končit 15. ledna. Podle Schillera je kraj připravený na to, že bude testovat do konce ledna. Na Ústecku je naočkováno přibližně 600 zdravotníků. „Zítra bychom měli vyčerpat první várku (vakcíny), kterou jsme dostali, a čeká nás očkování zhruba 1 800 zdravotníků, kteří se přihlásili. Já jsem za zájem ze strany zdravotníků strašně rád, protože si myslím, že to je asi nejlepší kampaň, jak lidem ukázat, že to smysl skutečně má,“ dodal hejtman.

Tagy: