Rizikový scénář epidemie. Za prosinec by mohlo přibýt až 200 tisíc nových případů

Počty nově nakažených koronavirem v Česku opět stoupají. Šéf Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) Ladislav Dušek představil na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví scénáře s možným vývojem pandemie. Ten nejrizikovější počítá s téměř 200 tisíci nakaženými za prosinec a další dramatický nárůst v lednu 2021.

Průměrný počet nových případů za den vzrostl od minulého týdne o osm procent, v předchozích týdnech klesal, či stagnoval. Reprodukční číslo udává průměrný počet dalších osob, které se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Pokud by se dál nezvyšovalo, znamenalo by to podle prezentace Duška asi 114 000 nově nakažených za prosinec.

„Pokud by reprodukční číslo narostlo na hodnoty nad 1,2, nevyhnutelně nastane eskalace,“ řekl Dušek. V takovém případě by do konce letošního roku bylo nově nakažených až 198 000. Za prvních deset dní testy odhalily 45 900 nových případů.

Podle středečního vyjádření ředitele ÚZIS Ladislava Duška by více nakažených mohlo potřebovat nemocniční péči zhruba za týden, kdy se projeví vyšší počet nových případů. Podle zveřejněného grafu by mohlo jít až o 12 tisíc hospitalizovaných s nemocí COVID-19.

To by znamenalo až 1 800 pacientů na lůžkách jednotek intenzivní péče (JIP). Zátěž nemocnic by tak byla horší než na začátku listopadu, kdy Česko zaznamenalo dosud nejvyšší čísla –⁠ 8 300 hospitalizovaných s COVID-19, z toho 1 200 na odděleních JIP.

Česká republika by se mohla také při nepříznivém vývoji vrátit k 15 tisícům nových případů denně.

Blatný ke covidu: Dostáváme se znovu do složité situace

Česko se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) dostává ve vývoji epidemie nemoci COVID-19 znovu do složité situace. Nových případů začalo opět přibývat a roste reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření viru. Pouze Praha a Plzeňský kraj jsou v systému PES pod 60 body ze sta, řekl na páteční tiskové konferenci Dušek.

„Skóre protiepidemického systému je stabilní. Ale pakliže bychom započítali i všechny antigenní testy, skóre by i tak stouplo na 59 z původních 57. Pořád jsme i tak na hranici mezi stupněm tři a čtyři,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle Duška se pandemie v současné době rychleji šíří i jinde v Evropě.

Tagy: