Znovu zavřené hospody a fitka? Už za týden, obává se ministr Blatný

Jan Blatný

Brífink ministerstva zdravotnictví k aktuální situaci

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že pokud se epidemie v Česku zázračně nezlepší, přejdeme koncem příštího týdne do čtvrtého stupně v protiepidemickém systému PES. Návrh vládě už chystá. Podmínky ale prý Blatný upraví tak, že zůstanou povolené například návštěvy v domovech sociálních služeb a otevřené malé obchody i některé služby. Například restaurace ale podle všeho budou muset opět zavřít.

„V případě, že nedojde k zásadní změně situace, tedy k zázračnému zlepšení nebo velkému zhoršení, v pondělí navrhneme, aby v druhé polovině příštího týdne Česká republika opět přešla do stupně čtyři v systému PES,“ oznámil v pátek na tiskové konferenci k vývoji epidemie ministr zdravotnictví.

Ve stupni čtyři ale provede několik změn. V domovech sociálních služeb například nebudou zakázány návštěvy, ale příchozí budou testováni. Tentokrát také zůstanou otevřené malé obchody, aby nebyly znovu znevýhodněny proti supermarketům, které kromě potravin prodávají i další sortiment. Změna se bude týkat i služeb, ministr uvedl, že lidé si budou moct dojít například ke kadeřnici.

Ostatní ustanovení ale budou v platnosti. Podle všeho se tedy budou muset znovu zavřít například restaurace nebo fitness centra. Blatný však zdůraznil, že se vláda zaměří na změny v kompenzacích.

Ještě v prosinci by mohlo přibývat deset tisíc nakažených denně

„Je objektivním faktem, že šíření začíná signalizovat dynamiku směrem vzhůru. V tuto chvíli pozorujeme v nemocnicích stagnaci vývoje, ale je to informace, která se dívá zpět,“ uvedl na brífinku ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Varoval také, že čísla za poslední rozvolnění se teprve projeví.

Podle něj trvá až deset dní, než se u člověka vyvine stav, kdy je nutná hospitalizace. Modely navíc ukazují, že do nemocnic bude v následujících dnech denně přicházet 300 až 400 nově hospitalizovaných pacientů. „Predikce je bohužel negativní,“ dodal s tím, že horší scénář také ukazuje, že koncem prosince by mohlo přibývat až deset tisíc nakažených denně.

„Nejúčinnější je omezení sociálních kontaktů. Cílem je omezit přetížení zdravotního systému. Nechceme nikomu ubližovat, ale potřebujeme, aby se zabránilo přenosu od nakažených osob, které samy neví, že nemoc mají,“ podotkl ministr Blatný.

Rizikové skóre PES už o uplynulém víkendu stouplo na 64 bodů ze sta, což odpovídá hodnotám čtvrtého stupně. Podle původní metodiky se mělo zpřísňovat už po třech dnech, to ale vláda zatím neudělala. V pátek Blatný oznámil, že na pondělí už takový návrh chystá. Pokud se tak situace nezmění, opatření v Česku se koncem příštího týdne opět zpřísní.

Tagy: