Válek: V létě umírali na covid neočkovaní senioři. Vakcína funguje dezinformátorům navzdory

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Covid není chřipka, očkujte se ale na obojí. Vakcína funguje dezinformacím navzdory, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na úterní tiskové konferenci. Upozornil, že během léta a září umírali na nemoc COVID-19 senioři z nejzranitelnější věkové kategorie, protože se nenechali očkovat.

„Očkování je moderní způsob, který zachraňuje stovky milionů životů. Dlouho ho využíváme, dlouho proti němu nesmyslně vystupují různí dezinformátoři, přesto ale funguje,“ apeloval na úvod tiskové konference ministr zdravotnictví v rámci rozjíždějící se očkovací kampaně. Doporučil, aby se lidé očkovali nejen proti covidu, ale také proti chřipce – klidně i současně.

Následně ukázal graf hospitalizovaných lidí ve věkové kategorii 75 až 84 let, tedy té nejzranitelnější skupiny. „Senioři zbytečně leželi na jednotkách intenzivní péče a zbytečně umírali. A to v letních měsících a v září, protože nebyli očkovaní,“ upozornil Válek před novináři. „Jsou to naprosto jasná a tvrdá data,“ dodal s odkazem na skutečnost, že vakcína chrání před nejtěžšími průběhy nemoci.

Vakcínu proti covidu i chřipce je možné aplikovat ve stejný den, což doporučuje i předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Rovněž podotkl, že očkovací preparát vyvinutý proti omikronu je o něco málo účinnější než původní látky.

Válek během tiskové konference odmítl, že by se schylovalo k plošným pandemickým opatřením. Vyzval ale spoluobčany k odpovědnému chování. „Dbejme i na ostatní nástroje, jako jsou rozestupy nebo ochrana dýchacích cest ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory či nedostatečně větraných místech, jako jsou dopravní prostředky,“ doplnil.

Ministr zdravotnictví se vyjádřil také k pandemickému zákonu, o který se opírala řada předchozích covidových opatření. Válek za sebe doufá, že zákon „skončí v propadlišti dějin“, jelikož už není v současnosti potřeba.

Tagy: