Varianta kentaur? Moc bych se jí neobával, řekl Prymula. Promluvil i o možných restrikcích

Epidemiolog Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Počty aktivních případů koronaviru v Česku v posledních dnech spíše klesají. Je třeba se ale obávat nakažlivější varianty BA.2.75, která je rovněž známá pod označením kentaur? V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS mírnil strach epidemiolog Roman Prymula. Promluvil i o tom, zda by ministerstvo zdravotnictví mělo během podzimu zavést nová proticovidová opatření.

Varianta omikronu s názvem kentaur, kterou experti vyhodnocují jako ještě nakažlivější, se v Česku objevila již na konci srpna. Prymula však upozornil, že v tuzemsku byly potvrzeny zatím jen jednotky případů.

„Jde o variantu, která efektivněji obchází naši imunitu, proto dostala takto mýtický název. Nejsou ale zprávy o tom, že by měla být klinicky závažnější. U nás není dominantní variantou, příliš bych se jí neobával. Průběh epidemie u nás není stoupající, naopak lze sledovat pokles,“ mírnil Prymula obavy ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jako univerzální prevenci proti všem existujícím variantám znovu vyzdvihl očkování: „Vakcinace nás chrání proti těžkým průběhům, hospitalizacím i úmrtím. Stejné je to u varianty kentaur.“ Počet aktivních případů v Česku se nyní pohybuje kolem 17 tisíc. V nemocnicích se v souvislosti s covidem nachází 1 347 pacientů.

„COVID-19 nás bude trápit ještě dlouhá léta. Na druhou stranu můžeme doufat, že postupně zeslábne do podoby chřipkového onemocnění, kde bohužel ještě není. Ve většině případů však covid už nyní nezpůsobuje závažná onemocnění,“ zmínil bývalý ministr zdravotnictví.

Prymula se také vyjádřil k případným proticovidovým opatřením. České ministerstvo zdravotnictví podle něj volí velmi liberální cestu. „Oproti okolním zemím je to docela neobvyklé. Jinde se respirátory vážně zvažují, nebo už dokonce zavedly. Myslím, že u nás by měla být taková povinnost ve zdravotnických zařízeních. Pokud by došlo k masivnější nákaze personálu, mohla by být ohrožena péče. Zdravotnický systém ale musí být funkční,“ dodal.

Rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
zdravotnictví Nový den Roman Prymula Česko koronavirus COVID-19 omikron Ministerstvo zdravotnictví České republiky varianta kentaur