Letecká puma v litvínovské chemičce může vybuchnout. Policie evakuovala z okolí 582 lidí

Nález v areálu litvínovské chemičky

Letecká puma zastavila provoz rafinérie

Policie evakuovala kvůli riziku výbuchu pumy z okolí chemičky u Litvínova 582 lidí. Puma o váze 250 kilogramů musí zůstat na místě do 27. srpna, nelze s ní manipulovat. Situací se zabývá krizový štáb, řekla mluvčí policie Ilona Gazdošová. Silnice mezi Mostem a Litvínovem je uzavřena, nejezdí ani tramvaje a vlaky. Rafinérská část chemičky zastavila kvůli pumě výrobu. Obyvatelé okolních obcí nejsou podle mluvčí ohroženi.

Nevybuchlá puma z druhé světové války byla nalezena v odlehlé části areálu při výkopových pracích ve středu odpoledne. Munice z druhé světové války se nalezla již mnohokrát v minulosti v různých regionech Česka, odborníci ji likvidovali na místě nebo odváželi do bezpečné lokality k zneškodnění.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel 17letý Matěj. Po nepovedené operaci krčních mandlí zůstal na dlouhé roky v kómatu

„Dle slov pyrotechniků se (u nálezu v chemičce) jedná o pumu, se kterou se ještě nesetkali, tato puma má jiný konstrukční mechanismus, kdy je vybavena skleněnou baňkou s chemickou látkou, která naleptává mechanismus pumy a po dobu 144 hodin hrozí její vybuchnutí. Tudíž není možná manipulace s ní, až po uplynutí této doby,“ řekla mluvčí policie. Tato doba uplyne v úterý 27. srpna. „Poté s největší pravděpodobností dojde ke zneškodnění pumy na místě nálezu,“ uvedla Gazdošová.

Po nálezu munice policie ve středu evakuovala téměř 600 lidí a večer uzavřela z preventivních důvodů silnici mezi Mostem a Litvínovem, v daném úseku nejezdí ani tramvaje a vlaky. Na síti X dnes vyznačila policie uzavírku. „Volají nám od rána kvůli uzavírce lidé, prosíme, aby ji respektovali,“ uvedla Gazdošová.

Skupina Orlen Unipetrol zastavila po konzultaci s policisty výrobu v rafinérské části areálu, petrochemická část závodu a čerpací stanice zůstávají zatím v provozu.

Na Mostecku se nevybuchlá munice z druhé světové války v minulosti našla opakovaně. Přímo v areálu chemičky v květnu 2021 to byla letecká puma. Z areálu se tehdy muselo evakuovat 5 400 lidí a krátce byla uzavřena i silnice mezi Mostem a Litvínovem. Nález tehdy oznámili zaměstnanci závodu, kteří na pumu narazili při výkopových pracích při stavbě nové výrobní jednotky. Pyrotechnik nevybuchlou leteckou pumu z druhé světové války o váze 250 kilogramů zneškodnil, aby nenastal výbuch.

Mostecko se stalo během 2. světové války cílem velkých náletů spojeneckého letectva. Chemický závod Rafinerie Sudetenländische Treibstoff Werke v Záluží vznikl za účelem uspokojení potřeb německé válečné mašinerie v dodávkách pohonných hmot a byl významným producentem syntetického benzinu. Továrna proto neušla pozornosti Spojenců, kteří ji poprvé bombardovali v polovině května 1944, podruhé pak v červenci 1944. Letecké bombardování na jaře 1944 bylo součástí širší kampaně známé jako bitva o benzin.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mrazivé záběry z Prahy. Žena s dítětem dobíhala rozjetý vlak, když upadla, druhé z něj vyskočilo

Tagy:
policie bomba Ústecký kraj Litvínov Unipetrol Policie České republiky okres Most trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události