V neděli napadne 15 centimetrů sněhu, je vydaná i výstraha. Pro které kraje platí?

Sníh a strom

Nejen na Vysočině a severu Čechu sněží, nadílka však může zkomplikovat dopravu. Vozovky jsou totiž mokré nebo se slabou vrstvou sněhu. Český hydrometeorologický ústav proto vydal i výstrahu. Pro které kraje platí?

ČHMÚ vydal výstrahu před vysokou pravděpodobností výskytu nové sněhové pokrývky, a to od nedělního rána až do večera. Platí pro Středočeský, Jihočeský kraj, Královéhradecký, Pardubický kraj, Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a kraj Vysočina.

Právě na Vysočině v celém kraji sněží. Vozovky jsou mokré, nebo se slabou vrstvou sněhu. Teploty jsou pod nulou. Podle dispečinku krajské správy a údržby silnic jezdila její technika v noci hlavně na Třebíčsku. Po 7. hodině musela kvůli sněžení vyrazit i v ostatních okresech.

Silnice v Jihočeském kraji jsou v neděli ráno podle krajské správy a údržby silnic s opatrností sjízdné. Po 6. hodině začalo sněžit, ošetřené vozovky jsou většinou mokré. Obezřetní by měli být řidiči hlavně v lesních úsecích, kde může být skrytý led či námraza. Silničáři po ránu do terénu vyjeli s asi 60 sypači.

Vozovky v Moravskoslezském kraji zůstávají dál na mnoha místech sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách mohou řidiči narazit na ujetou vrstvu zledovatělého sněhu. Na Opavsku se tvoří mrznoucí mlhy a silnice mohou klouzat. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Na Opavsku mohou být místy silnice dokonce namrzlé. Náledí se pak podle silničářů může tvořit i na Novojičínsku. Naopak v Ostravě či na Karvinsku jsou silnice sjízdné bez omezení.

Silnice na severu Čech jsou v neděli ráno po chemickém ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností. Sníh se na komunikacích drží jen místy ve vyšších polohách, v nížinách zatím téměř nenapadl. Vyplývá to z dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic.

V Libereckém kraji leží zbytky sněhu na silnici třetí třídy v Kořenově na Jablonecku. V regionu téměř nesněžilo. Meteorologové však očekávají srážky, které přinesou až pět centimetrů sněhu a na horách osm centimetrů, během dne.

V Ústeckém kraji jsou silnice mokré a holé, na Cínovci se může tvořit námraz. „Silnice jsou v podstatě na celém území kraje sjízdné se zvýšenou opatrností,“ sdělil dispečer ze Správy a údržby silnic. Předpověď meteorologů počítá se sněžením jen ojediněle.

Meteorologové v sobotu uvedli, že přes Českou republiky přejde dnes v pásu od Šumavy přes Vysočinu po Krkonoše sněžení, během něhož může napadnout až deset centimetrů sněhu, na horách až 15 centimetrů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude v neděli zataženo se sněžením, které bude ustávat až odpoledne postupně od jihu. Místy hrozí náledí a zmrazky.

Tagy: