Ne povinnému očkování, ne diskriminaci. V českých městech se protestovalo proti vakcínám

V několika městech lidé protetovali proti povinnému očkování

Demonstrace po Česku

V několika českých městech v sobotu odpoledne demonstrovali odpůrci povinného očkování proti COVID-19. Nejvíce se jich sešlo v Brně. Mezi protestujícími byli i příslušníci Integrovaného záchranného systému (IZS).

Zatímco na začátku protestů bylo brněnské náměstí téměř prázdné, během proslovu se sešlo několik stovek protestujících. „Hlavní požadavek je odmítnutí povinného očkování v jakékoliv sféře,“ uvedl organizátor protestu.

To při demonstraci v Českých Budějovicích v projevech plných emocí volali lidé po generální stávce. „Chceme dodat odvahu celé vládě, aby skončilo třídění občanů do kategorií a všichni měli stejná práva,“ řekl předseda strany Svobodní Libor Vondráček.

„Nesouhlasíme s očkováním, nesouhlasíme s diskriminací,“ řekl jeden z dotazovaných demonstrantů v anketě CNN Prima NEWS. „Myslím si, že je to lehce nespravedlivé vůči všem, kteří jsou zdraví,“ dodal další.

Zrušte vyhlášku

„Není zas tak překvapující, že lidé protestují. Mají na to právo, bylo to tak i v minulosti, ale faktem je, že my nechceme povinné plošné očkování. Budeme měnit vyhlášku o povinném očkování,“ popsal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na olomoucké náměstí nakonec dorazila víc než stovka protestujících proti povinnému očkování. „Je to vlastně nátlak na lidi, naprosto protizákonný, protiústavní,“ řekl dotazovaný v anketě.

Desítky lidí se sešly také na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem. A následně se vydaly na pochod městem. „Demonstrujeme proti tomu, aby se zrušila vyhláška, která nás, příslušníky IZS a další bezpečnostní složky ČR, nutí k povinnému očkování,“ popsal další dotazovaný.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek opakovaně zmiňoval, že hodlá vyhlášku o povinném očkování změnit. Termín si dal do půlky února.

Tagy:
demonstrace Brno očkování České Budějovice CNN Prima NEWS Vlastimil Válek protesty Česko koronavirus koronavirová opatření odpůrci očkování Libor Vondráček Strana svobodných občanů Ondřej Jakob Ministerstvo zdravotnictví České republiky