Dostál: Konec antigenů je podlý, i očkovaní šíří nákazu. Povinnost vakcinace je sporná

K věci 4.11.2021

Ani očkovaní nejsou bezinfekční, poukázal na absurditu v systému testování expert Pirátů pro oblast zdravotnictví Ondřej Dostál. Na akcích nad tisíc návštěvníků se totiž bude uznávat pouze negativní PCR test, a to u všech vyjma těch, kteří nemoc prodělali nebo jsou naočkovaní. V pořadu K věci dále dodal, že vakcína by měla být povinná pouze pro rizikovou skupinu.

„Především je nutno postarat se o rizikové skupiny. Každý praktický lékař by měl ve své evidenci za pomoci ÚZIS vytipovat rizikové pacienty, kteří neprodělali covid a nejsou oočkovaní,“ vysvětlil v pořadu K věci Dostál. Na tyto lidi podle něj nemůže cílit kampaň s komikem Jakubem Kohákem.

Úspěch podle něj tkví v této detailní práci, nikoliv v honosných plánech. „Je potřeba obnovit důvěru tím, že vláda bude zveřejňovat přesná data,“ podotkl dále. To podle něj doposavad nebylo pravidlem. Zkritizoval také postup ministerstva ohledně testování občanů.

„PCR testy jsou spolehlivější, ale na velké akce budou moct jít lidé, kteří prodělali nemoc nebo jsou očkovaní. Ti se považují za bezinfekční. Na druhou stranu nutnost PCR testu znamená obrovský výdaj obzvlášť pro ty, kteří si je musí platit, i když nejsou rizikoví,“ sdělil právník specializující se na zdravotnictví.

Podle něj je opatření špatně konstruované a do jisté míry diskriminační. „Souhlasil bych se zachováním bezplatnosti testů. Souhlasím s panem Prymulou, nezdá se, že očkovaní jsou bezinfekční. Přenášejí vir sice méně, ale to neznamená, že zaručují bezinfekčnost,“ kritizoval aktuální nastavení.

Povinné očkování pro děti?

U akcí, kde jsou očkovaní i neočkovaní, je určité riziko a logicky by měli být testováni i očkovaní, protože mohou šířit nákazu na neočkované,“ upozornil totiž Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS. Pokud by byl vstup na hromadné akce omezen jen pro očkované, velké riziko šíření koronaviru by tam podle něj nebylo. „Očkovaní mezi sebou problém nemají,“ vysvětlil.

Nyní je podle Dostála potřeba soustředit se především na nejvíce rizikovou skupinu. Právě pro ně je očkování důležité. S povinností očkovat se by ale nakládal velice opatrně. „Zvlášť u dětí je povinnost eticky sporná, protože nejsou ohrožené a očkování by nesly ve prospěch jiných populačních skupin,“ vysvětlil z právnického hlediska.

Jenže vláda poukazuje na rapidní nárůsty nakažených, a i když si pochvaluje, že negativní motivace k vakcinaci zabírá, stále není proočkovanost dost vysoká. Odborníci se přou, zda nás v nejbližších týdnech čeká lockdown podobný tomu z jara nebo minulého podzimu. Někdo dává za horšící se situaci vinu politikům, jiní svými ostrými výroky míří na dezinformátory a lidi, kteří se nechtějí nechat očkovat. Vláda ale prý tvrdá opatření zatím neplánuje.

Tagy: