Koncem týdne teploty stoupnou až na 15 °C. O víkendu se ale znovu ochladí

V noci z pondělí na úterý na většině území Česka mrzlo. V úterý a ve středu nás čeká převážně oblačno až zataženo. Na severu a severovýchodě může na horách napadnout až deset centimetrů sněhu. Přes den teploty vystoupají na 5 až 9 °C, ve středů ještě o stupínek výše. V následujících dnech bude ještě tepleji. Trochu se ochladí o víkendu.

„Zima to ještě nevzdává. V noci opět klesly na většině území teploty pod bod mrazu (nejchladněji měly tradičně šumavské pláně, konkrétně stanice Kvilda-Perla, Jezerní slať -12,2 °C a Horská Kvilda -11,8 °C),“ informoval na sociálních sítích Český hydrometeorologický ústav.

❄️🔵Zima to ještě nevzdává. V noci opět klesly na většině území teploty pod bod mrazu (nejchladněji měly tradičně...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, March 22, 2021

V úterý ráno převažuje nad územím České republiky zatažená, někde oblačná obloha. Teploty se nejčastěji pohybují kolem nuly, nejčastěji od -2 do +3 °C. Během dne bude zataženo až oblačno, místy se objeví i přeháňky. Ojediněle se může objevit sněžení nebo sněhové přeháňky. Během dne očekávají meteorologové místy srážky, zejména na horách na severu a severovýchodě, v polohách pod 600 metrů pak srážky smíšené nebo dešťové. Nejvíce by mělo sněžit na horách na severu a severovýchodě, kde může napadnout až 10 centimetrů nového sněhu.

Večer bude srážek a částečně i oblačnosti ubývat. Nejvyšší denní teploty dosáhnou na 5 až 9 °C, na severu a severovýchodě 3 až 6 °C, v tisíci metrech na horách kolem 0 °C. Mírný severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s bude večer slábnout.

Ve středu místy až 12 °C

V noci na středu se bude tlaková výše zvolna přesouvat přes jižní Německo a Rakousko dále k jihovýchodu, díky čemuž bude příliv chladného vzduchu na naše území slábnout. Bude oblačno až zataženo. Místy může být přechodně polojasno, ojediněle pak mlhy, a to i mrznoucí. Ojediněle, například na severovýchodě, může přijít sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 400 metrů nad mořem srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší teploty klesnou na +3 až -1 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až -3 °C.

Oblačno a zataženo bude podle ČHMÚ i ve středu, místy až polojasno, zejména v Čechách. Na severovýchodě a východě ČR očekáváme místy sněžení nebo sněhové přeháňky. V polohách pod 400 m, během dne pod 700 m srážky smíšené nebo dešťové. Večer budou srážky ustupovat. Nejvyšší teploty 6 až 10 °C, v Čechách místy až 12 °C.

Následující dny přinesou ještě vyšší teploty. Ve čtvrtek a v pátek má teplota v Čechách vystoupat dokonce až na 15 stupňů. O víkendu se mírně ochladí.

Tagy: