V Ostravě sílí nákaza HIV a žloutenky. Město rozhodlo o mimořádném kroku směrem k bezdomovcům

Ostrava nechává vyšetřit zdravotní stav bezdomovců.

Ostrava nechává vyšetřit zdravotní stav bezdomovců

Ostrava nechává vyšetřit zdravotní stav bezdomovců a obyvatel vyloučených lokalit. Přiměl ji k tomu nárůst nakažených HIV a ve městě stále aktuální epidemie žloutenky. Lidem bez domova proto zdravotníci měří krevní tlak, dělají testy na infekční choroby a kontrolují i stav zubů.

Život na ulici s sebou přináší řadu komplikací, včetně vysoce infekčních nemocí. Své o tom vědí v Armádě spásy. „V naší ordinaci pro chudé se setkáváme například s infarkty či různými poúrazovými stavy,“ řekl ředitel sociálních služeb Tomáš Hruška z Armády spásy Ostrava.

ČTĚTE TAKÉ: Spor o králíkárnu ve Frýdku-Místku skončil zapálením ženy. Policisté muže už obvinili

Do terénu vyrazil Zdravotní ústav ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a Slezskou univerzitou. „Na základě zvyšujících se počtů případů infekčních nemocí bylo rozhodnuto provést testování přímo v terénu. Zaměřili jsme se právě na ty oblasti, kde byl výskyt zaznamenán,“ sdělila odborná pracovnice Zdravotního ústavu Ostrava Petra Macounová.

Zdravotníci bezdomovcům vyšetřují krevní tlak, cukr a cholesterol v krvi, ale zkoumají také stav jejich dásní a zubů či vysvětlují, co se zdravím dělá kouření. Léčit na místě však nemohou, proto bezdomovcům doporučují spolupracující ordinaci.

Zanedlouho se zdravotníci chystají přímo do vyloučených lokalit. V jedné z nich, v okolí ostravské Jílové ulice, řádí například žloutenka typu A. Od dubna se nemocí špinavých rukou nakazilo už 80 lidí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Důchodkyně v Ostravě se pokusila zavraždit dceru kamenem. Za „absurdní“ čin dostala podmínku

Tagy:
zdraví HIV bezdomovec Ostrava zdravotní stav žloutenka Armáda spásy infekční onemocnění (nákaza) zdravotnický pracovník bezdomovectví nemoci a zdravotní potíže sociální podmínky