V otázce migrace musíme řešit klima, pronesl Kolaja. Fantasmagorie, opáčil Zdechovský

Marcel Kolaja

Speciál: České zájmy v Evropě (3)

Výraznou reakci vyvolala slova europoslance Marcela Kolaji, jenž ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS označil za největší riziko v rámci migrace klimatickou změnu. „Víte, kolik se dá do pohybu lidí, až nebudou moct kvůli vysokým teplotám žít v oblastech, jako jsou Indie či Afrika?“ pronesl v pořadu České zájmy v Evropě a vyčetl svým kolegům odmítání Green Dealu. Lidovecký zákonodárce Tomáš Zdechovský opáčil, že se jedná o fantasmagorie, a o pirátském zástupci uvedl, že této problematice nerozumí.

Kolaja varoval před dopady klimatické krize a jejím vlivem na migraci. Následně se obrátil k šestici svých kolegů z europarlamentu napříč stranami. „Slyším od vás množství slov, že je nutné bojovat s migrací, ale přitom taháte za brzdu Green Dealu, tedy opatření, které má za cíl snížit klimatickou změnu,“ vyčetl jim pirátský zákonodárce na evropské úrovni a v kritice pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zničí Kalousek kandidátku SPOLU? Když TOP 09 nesplní domácí úkoly, je konec, řekl Vondra

„Víte, kolik lidí se dá do pohybu, až nebudou moct na Blízkém východě, v Indii či Africe žít kvůli vysokým teplotám? Bude se jednat o stovky miliónů lidí. To chcete řešit plotem na hranicích?“ kritizoval ostatní europoslance.

Kolajova tvrzení následně Zdechovský označil za „fantasmagorii“. „Této problematice asi jako jediný mezi námi nerozumí. Je to fakt směšné,“ opáčil lidovec. Kolaja si však jeho ostrá slova nenechal líbit. „Cituji Světovou banku, která uvádí, že klimatická krize může vyhnat z domovů 125 až 260 milionů lidí. To přece není žádná fantasmagorie,“ hájil se.

Do vášnivé diskuze se zapojil i europoslanec Alexander Vondra. „Zatímco Evropská unie prosazuje v tomto ohledu nejradikálnější opatření, země jako Katar, Spojené arabské emiráty nebo Saúdská Arábie, na které mají tyto změny dopadat nejintenzivněji, všechna jednání blokují,“ reagoval představitel ODS na evropské scéně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Říkáte nesmysly, vy mi neskákejte do řeči. Europoslanci se do sebe pustili kvůli migraci

Tagy: