Česko zasáhne vichřice a sněhová kalamita. Napadne až 10 cm, výrazně se ochladí

Sníh

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před novou sněhovou pokrývkou a také před silným větrem. Na západě a severozápadě Čech by mohlo v sobotu napadnout až 10 centimetrů nového sněhu, na horách až 20 cm. V Jeseníkách a Beskydech navíc bude zesilovat vítr až na rychlost 110 km/h. Ještě v pátek přitom naměříme v odpoledních maximech až 11 °C.

ČHMÚ vydal výstrahu před novou sněhovou pokrývkou. V sobotu by během 12 hodin mohlo napadnout až 7 centimetrů sněhu v částech Karlovarského, Plzeňského, Středočeského, Ústeckého, Pardubického, Olomouckého, Moravskoslezského, Jihomoravského a Zlínského kraje. Výstraha platí od půlnoci do sobotních 15 hodin.

Mokrý sníh může lámat větve a způsobit komplikace v dopravě či výpadky v energetice. Při cestování doporučují meteorologové sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Lidé by neměli zapomenout na zimní výbavu a při cestách do hor na sněhové řetězy. Nutné jsou také zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách mají lidé dodržovat pokyny Horské služby.

Kromě toho varují meteorologové také před silným větrem, který zasáhne v noci a v sobotu především východ republiky. Na Moravě a ve Slezsku bude foukat čerstvý jižní vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti 55 až 70 km/h. V Jeseníkách a Beskydech pak může zesílit až na 110 km/h, tedy na intenzitu vichřice.

V pátek bude až 11 stupňů

Pátek bude podle meteorologů nejteplejším dnem v týdnu. V odpoledních maximech naměříme 6 až 11 °C, při mlze kolem 4 °C. Sníh bude tát i v horských oblastech, protože teplota v 1 000 metrech na horách se bude pohybovat kolem 4 °C. Polojasno bude během dne jen přechodně, jinak má být zataženo až oblačno, ojediněle mlhy, zpočátku i mrznoucí. Foukat bude mírný až čerstvý jižní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách na severovýchodě kolem 25 m/s. Vítr bude odpoledne slábnout.

V noci na sobotu bude zataženo až oblačno, místy bude pršet. V severozápadní polovině Čech bude déšť nebo déšť se sněhem četnější a od západu začne v polohách nad 500 metrů sněžit. Nejnižší teploty klesnou na 3 až -1 °C, na východě kolem 5 °C.

sobotu počasí ovlivní studená fronta, která přinese na většinu území srážky. Ty budou v Čechách od středních poloh sněhové. Na Moravě a ve Slezsku budou zpočátku dešťové, ale v noci na neděli se bude ochlazovat i na východě a také tam začnou srážky přecházet do sněžení. Na západě a severozápadě území podle meteorologů napadne 3 až 10 cm nového sněhu, v horských polohách až 20 cm. Srážky budou ustávat až ve večerních hodinách.

Po většinu soboty bude převážně zataženo. Ranní teploty budou klesat na 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 4 °C, na Moravě a ve Slezsku 5 až 9 °C, postupně se ale bude ochlazovat.

V neděli budou lepší podmínky pro zimní sporty

V neděli bude oblačno až zataženo, zejména zpočátku dne se místy objeví déšť kombinovaný se sněhem. Od středních poloh ČHMÚ předpovídá sněžení nebo sněhové přeháňky. Meteorologové upozorňují, že v neděli také budou lepší podmínky pro zimní sporty než v sobotu. I v neděli však platí výstraha, a to do 12. hodin před náledím. Po předchozích srážkách a tání sněhu budou podle meteorologů klesat teploty pod nulu, a tak ráno mohou namrzat cesty.

Ranní teploty se budou pohybovat kolem 0 až -4 °C, v Čechách až -7 °C. Nejvyšší denní teploty budou dosahovat -1 až 3 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Ochlazení v Česku vydrží po celý poslední lednový týden. Počasí ovlivní tlaková níže původem z centrálního Středomoří a na většině území bude sněžit. Převládat bude vysoká oblačnost, polojasno bude jen přechodně. Ranní teploty budou klesat k -2 až -7 °C, ojediněle až k -10 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na -3 až 1 °C. Oteplovat se začne až v pátek. V současné době numerické modely podle meteorologů ukazují, že závěr ledna přinese výrazné oteplení a v maximech teploty i přes 10 °C.

Tagy: