Hospitalizovaných je nejvíce od června. V pátek přibylo opět více než tisíc nakažených

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

Počet případů koronaviru v Česku v pátek potřetí v tomto týdnu přesáhl tisícovku. Laboratoře jich potvrdily 1 017, téměř o čtvrtinu víc než před týdnem. Testů přitom v mezitýdenním srovnání ubylo. S nemocí COVID-19 je v nemocnicích už 331 lidí, nejvíc od začátku června. Počet úmrtí s koronavirem se přiblížil 30 500. Dál roste počet nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Denní nárůsty počtu případů covidu v Česku stoupají už několik týdnů. Nad tisícovku, kde byl dosud naposledy v polovině května, se denní přírůstek dostal v tomto týdnu vedle pátku také v úterý a ve středu.

Zároveň postupně ubývá testovaných. V pátek laboratoře provedly zhruba 26 tisíc testů metodou PCR a 75 tisíc antigenních testů. Před týdnem prošlo testem PCR téměř 29 tisíc lidí a antigenní metodou se jich testovalo skoro 80 tisíc. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se mírně zvýšil ze čtvrtečních 5,67 % na 5,8 % v pátek.

Ve vážném stavu je 67 pacientů

Dál narůstá počet lidí s covidem v nemocnicích. Pátečních 331 pacientů je o víc než třetinu vyšší než před týdnem. Víc lidí s koronavirem bylo v nemocnicích naposledy 4. června. Počet nemocných ve vážném stavu se za týden víc než zdvojnásobil – je jich už 67.

Podesáté za sebou vzrostlo také takzvané incidenční číslo, které udává počet potvrzených případů nákazy za týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. K pátku se zvýšilo na 54 ze čtvrtečních 53. Vyšší bylo naposledy 19. května. V posledních dnech stoupá hlavně v Moravskoslezském kraji, kde se dostalo na hodnotu 90.

V Jihočeském kraji sedmidenní incidence vzrostla na 80, v Praze na 72. Nejnižší je incidenční číslo v Královéhradeckém kraji, na 100 tisíc obyvatel zde za sedm dní připadá jen 18 nově potvrzených nakažených.

Za týden přibylo 22 obětí

Reprodukční číslo udávající kolik lidí nakazí v průměru jeden pozitivně testovaný se v sobotu vrátilo na hodnotu 1,3. Nad hodnotou jedna, což znamená zrychlování šíření nákazy, se drží od konce srpna.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku loňského března hygienici zaznamenali asi 1,7 milionu případů koronaviru. Naprostá většina z nakažených se vyléčila. S covidem zemřelo 30 499 lidí. Za poslední týden přibylo 22 úmrtí, v předchozím týdnu s koronavirem zemřelo 12 lidí.

Dávek očkování zdravotníci od konce loňského roku, kdy se s vakcinací začalo, aplikovali téměř 11,9 milionu. Většina vakcín vyžaduje k plnému očkování dvě dávky. V pátek dostalo vakcínu 12 687 lidí, zhruba stejně jako o týden dřív. Dokončené očkování má necelých 6 milionů Čechů. Stoupá také počet lidí, kteří si nechali imunitu posílit třetí dávkou vakcíny. Už je jich téměř 20 tisíc.

Vědecká rada České lékařské komory žádá povinné očkování pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří jsou v přímém kontaktu s pacienty či klienty, napsala Mladá fronta Dnes. Prezident lékařské komory Milan Kubek by chtěl, aby očkování bylo povinné pro všechny, řekl.

Tagy: