V patnácti vypadala jako stařena. Slavná youtuberka podlehla nemoci „Benjamina Buttona“

Když byly Adalii Rose Williamsové tři měsíce, lékař oznámil jejím rodičům, že trpí velmi vzácnou genetickou nemocí. Hutchinsonovův-Gilfordův syndrom zapříčiňuje rychlé stárnutí, které provází zpomalený růst či vypadávání vlasů. Dívenka tak v dětském věku vypadala jako stařena. Adalie se však svému osudu postavila a svůj životní příběh sdílela s miliony fanoušků na sociálních sítích. Zákeřnému chronickému onemocnění však ve středu youtuberka podlehla, bylo jí pouhých 15 let.

S dosud nevyléčitelnou nemocí Adalia z Texasu žila patnáct let. O dva roky déle, než je u lidí s touto chorobou běžné. „Do života přišla tiše a tiše z něj odešla. Její život však takový nebyl. Už jí nic nebolí a nyní tančí na všechnu hudbu, kterou milovala,“ uvedla rodina ve svém příspěvku na sociálních sítích.

Milionům fanoušků sdělila smutnou zprávu o smrti dívky a prosila o respektování soukromí při truchlení. Dívka se od útlého věku musela potýkat se zákeřnou nemocí, které se přezdívá „nemoc Benjamina Buttona“ podle filmového hrdiny, který se narodil jako stařec. O svém životě se dívka rozhodla vyprávět prostřednictvím svého video blogu.

První příspěvek na sociální sítě vložila v roce 2012. Videa o jejím času stráveném s rodinou, návodech na líčení či nejrůznějšími scénkami, jen na platformě YouTube získala téměř tři miliony odběratelů. Další statisíce fanoušků dívku podporovaly na Facebooku nebo Instagramu, píše web New York Post.

„Tolik jsem ji milovala. Byla inspirací pro mnoho lidí a ovlivnila miliony životů,“ napsala jedna z fanynek. Lidé vyzdvihují její pozitivitu a chuť do života, která je bude nadále inspirovat. „Naučila nás, jak žít bez omezení,“ uvádí její příznivci.

Smutná zpráva přišla zhruba tři týdny poté, co mladá youtuberka ztratila sluch. Od tří měsíců se Adalia musela potýkat se zdravotními komplikacemi, které lidi s takzvanou pravou progerií. Hutchinsonův-Gilfordův synrom (HGPS) způsobuje rychlé stárnutí, které způsobuje, že pacient už v dětském věku vypadá jako stařec.

Vzácné genetické onemocnění postihuje celé tělo. Způsobuje, že má člověk „ptačí“ obličej s výrazným nosem, je menšího vzrůstu, vypadávají mu vlasy, má atrofickou pokožku a útlé končetiny, takže mnohdy vypadá jako anorektik. Často trpí bolestmi kloubů i svalů. Syndrom HGPS se v současné době stále nedá vyléčit. Podle nadace, která se progerií zabývá, s touto nemocí ve světě nyní žije zhruba 400 dětí.

Tagy: