V Plzni se utkali mistři řeznictví. Rozhodovala nápaditost i precizní práce s nožem


V sobotu se v Plzni utkali řezníci po vzoru mezinárodní soutěže, ve které musí předvést svou šikovnost, ale i vynalézavost. Štáb CNN Prima NEWS se na místě přesvědčil, že to šlo mistrům řeznického řemesla pořádně od ruky.

Všichni řezníci museli v časovém limitu 25 minut zbourat kus vepřového masa. Pak už záleželo jenom na nich, jak ho zpracovali a čím porotu překvapili. „Museli z něj udělat co nejkrásnější pult,“ upřesnil hlavní organizátor soutěže Miroslav Panuška pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Řetězce stahují závadné potraviny. V jalapeños nebo čočce jsou nebezpečné chemikálie

V pořádání se inspiroval podobnou mezinárodní soutěží, kde letos mezi světovou řeznickou špičkou sám vybojoval 8. místo.

„Jde o hygienu, techniku, nějaké workflow, ale i o kreativitu a z mého pohledu o kuchařskou část,“ doplnil jeden z porotců Tomáš Popp.

Precizní práce s noži

Například soutěžící Aleš Peterka připravil porotě panenku v koření s bylinkami v listovém těstě. „Už jsem dovnitř nestihl strčit švestku,“ posteskl si.

S panenkou bojoval i další soutěžící, Jan Valenta. „Blbě jsem ji rozříznul, ale nakonec se docela povedla,“ řekl reportérům CNN Prima NEWS. Porotci posuzovali i elegantní práci s noži a přesné řezy.

Mezi soutěžícími byl i Tomáš Majer z Třemošné, kterého diváci CNN Prima NEWS znají ze série reportáží Prima řeznictví. „Dělal jsem bůčkovou roládu s mozaikou, pečeni, která má náplň mozaiku s kostičkou,“ prozradil.

Zrádné chilli

Při zpracování masa je důležité také dochucování. V Plzni si tak lidé mohli vybrat i z velkého množství papriček nebo koření.

„Máme druhou nejpálivější papričku na světě, což je Carolina Raeper. Když ji krájíte, tak ideálně v rukavicích, aby trochu kapsaicinu nezůstalo na prstech, to pak bývají trable, když si sáhnete do oka nebo nedej bože jdete na záchod,“ upozornil prodejce a expert na chilli Daniel Všetečka.

Pokud znáte šikovného řezníka, který udržuje tradici malého řeznictví a rádi se k němu vracíte, napište e-mail na adresu zpravy@iprimacz..

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Cena cukru je na úrovni roku 1990. Výrobci kvůli tomu nevylučují další zavírání provozů.