V práci bývám tak dlouho, že mě děti znají už jen spící, říká zdravotní sestřička

Petra Šatavová

Sestřičky sestřičkám 4

První vlna koronaviru se zdravotní sestře Petře Šatavové naštěstí vyhnula v pracovním i osobním životě, ta druhá, podzimní, už byla podstatně náročnější. „V práci jsem tolik, že děti už mě znají jen spící. A předvánoční úklid stihnu možná tak do příštích Vánoc,“ svěřuje se sestřička, která pracuje na oddělení následné péče známém jako LDN.

Celý podzim byl pro Šatavovovu náročný fyzicky i psychicky. V její nemocnici vznikla covidová jednotka až před druhou vlnou a na práci v ní byly přeloženy sestřičky a sanitáři z různých oddělení.

Pandemie ovlivnila její rodinný i pracovní život

„Vlastně z nás udělali úplně nový kolektiv, který se musel ve strašně krátkém čase sehrát. Nikdo nevěděl, co od přicházející druhé vlny čekat, kolik bude třeba pomůcek, lidí. Občas to vypadalo, že budeme mít oddělení poloprázdné, a pak se během jednoho odpoledne dostalo na maximum kapacity,“ tvrdí sestřička Petra, která se stará o pacienty na kyslíkové a infuzní terapii, a dodává: „Naši pacienti a jejich rodiny nejhůře snáší izolaci, že nevidí i několik týdnů své blízké. Nejhorší je, když někdo zemře a příbuzní se musí vyrovnávat s tím, že ho dlouho neviděli a nerozloučili se.“

Přiznává, že pandemie ovlivnila i její rodinný život. „Na začátku podzimu, po přeřazení na covid jednotku, jsem se vyhýbala návštěvám u rodičů – jsou v rizikové skupině, tatínek je navíc po mrtvici. Ale dlouhodobě to nešlo, musíme se o sebe v rodině navzájem starat, takže je teď navštěvuji v roušce nebo respirátoru. Byla jsem extrémně vděčná, že už mám děti tak velké, že zvládaly distanční výuku samy. Pomáhat jim se školou už bych nezvládla,“ říká sestřička, která teď běžně v práci tráví 200 hodin za měsíc.

„Vzhledem k tomu, kolik hodin teď pracuji, doháním doma spánek. Děti mě tak už znají jen vleže, spící. A nějaký předvánoční úklid? Tak ten stihnu možná do příštích Vánoc…“ usmívá se Petra, která navzdory všemu neztrácí humor.

Její přání pro právě probíhající sváteční období je jediné: Aby lidé měli respekt k nemoci a sobě navzájem, situace se díky tomu stabilizovala a nemoc postupně vymizela.

Prima a Sestřičky pomáhají sestřičkám. Pomůžete také?

Petra Šatavová je jednou ze sestřiček, které Skupina Prima podpoří v rámci iniciativy Sestřičky sestřičkám. Tu jsme založili v rámci projektu Prima SVĚT za pomoci herců ze seriálu Sestřičky, České asociace sester a Českého červeného kříže. Chceme podpořit sestry v první linii, které jsou denně v kontaktu s covid pozitivními pacienty, neúnavně o ně pečují, a mnohdy tak samy riskují své zdraví. Cílem naší iniciativy je finančně přispět sestrám v nemocnicích s nejvyšším počtem pacientů, přiblížit veřejnosti jejich usilovnou práci a především poděkovat za jejich náročné pracovní nasazení, díky němuž se daří poskytovat pacientům v nemocnicích tolik potřebnou péči.

Rádi bychom vybrali alespoň 10 milionů korun a pak tuto částku ve spolupráci s Českou asociací sester spravedlivě rozdělili mezi sestry. Na začátek jsme do sbírky vložili jeden milion korun. A jak sestřičky můžete podpořit vy? V rámci veřejné sbírky Sestřičky sestřičkám na crowdfundingové platformě Znesnáze21 nebo pomocí dárcovských DMS. Více o projektu na www.sestrickysestrickam.cz.

Tagy: