V Praze bude otevřena unikátní výstava Alfonse Muchy. Na co se návštěvníci mohou těšit?

V Praze se otevře unikátní výstava Alfonse Muchy.

Unikátní rodinná výstava Alfonse Muchy

Výstava nazvaná Mucha: Rodinná sbírka zmapuje život a dílo celosvětově známého umělce úplně novým způsobem. Uskuteční se pražské Valdštejnské jízdárně od 15. července a návštěvníci na ní uvidí přibližně 250 děl, přičemž některé originály budou zpřístupněny úplně poprvé. Mediálním partnerem výstavy je CNN Prima NEWS.

„Půjde nejen o průřez jeho tvorbou, ale také jeho cestou životem. Začíná dětstvím v Ivančicích na jižní Moravě, následuje studijní pobyt ve Francie, cesta do Ameriky a návrat do republiky,“ přiblížil vnuk slavného umělce a kurátor výstavy John Mucha.

Jedním z cílů výstavy bude ukázat veřejnosti, že Alfons Mucha netvořil svá díla pouze ve stylu art nouveau. „Ukážeme například jeho pastely, které jsou stylisticky někde mezi symbolismem a expresionismem,“ uvedl Mucha.

Návštěvníci ale nepřijdou ani o jeho slavné litografie, oleje či kresby. „K vidění budou také některé šperky či sochy,“ popsal Mucha. Vystavené budou rovněž fotografie či reklamní předměty z rodinné sbírky.

Lidé uvidí gigantické dílo

Výstava ve Valdštejnské jízdárně vzniká ve spolupráci Nadace Mucha se Senátem. Termín konání byl naplánován na období, kdy bude Česká republika předsedat Evropské unii. Výstava se tak podle zástupců nadace má stát vizitkou země. „Začne 15. července a potrvá do 31. října,“ podotkla její mluvčí Simona Kordová.

Nadace Mucha vlastní největší a nejrozsáhlejší sbírku děl tohoto umělce na světě a v Praze provozuje Muchovo muzeum. To je ale podle Johna Muchy jen „malou předehrou“ k připravované výstavě. „Uvidíte gigantické dílo,“ láká návštěvníky.

Tagy: