Všichni lidé repatriovaní z Izraele jsou už v Česku. V šesti letech jich dorazilo přes 200

Český vládní speciál

Z Izraele přiletěli další Češi i basketbalistka Březinová

V Praze v pátek zhruba v 10:40 přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Dohromady šesti lety se podle tiskové zprávy ministerstva zahraničí do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Opačným směrem naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 Izraelců. Počty se mírně liší oproti původním informacím úřadu.

Nejmladšímu cestujícímu bylo několik měsíců, nejstarší pasažérce, spisovatelce Evě Erbenové, pak 92 let. „Čeští diplomaté v Izraeli nadále zůstávají, aby pomohli dalším individuálním cestovatelům,“ uvedlo ministerstvo. Ministr Jan Lipavský (Piráti) akci označil za jednu z logisticky nejnáročnějších.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš šlápl hodně mimo. Vláda při pomoci Čechům v Izraeli jedná dobře, míní Zlámalová

V provozu i po oficiálním ukončení repatriace zůstává do pátečních 20:00 nouzová linka českého velvyslanectví v Tel Avivu na čísle +972 523 286 622 a styčný úřad v Ramalláhu na čísle +972 296 55 95.

První Češi se vládním speciálem vrátili v noci z úterý na středu, kdy jich přiletělo 34 s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), který Izrael navštívil při cestě z ministerského zasedání Evropské unie v Ománu. Druhý repatriační letoun se zhruba čtyřicítkou osob v Praze přistál v noci ze středy na čtvrtek, další ve čtvrtek odpoledne.

V noci na pátek pak do Prahy dorazily další Airbus s menší kapacitou přes 40 osob a letoun CASA, kterým se vrátilo přes 20 lidí a dobrman. Poslední letoun Airbus přistál v pátek dopoledne, na palubě bylo 40 osob.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se ve středu předčasně vrátil z cesty s podnikatelskou misí v Uzbekistánu, aby česká vláda mohla pro občany do Izraele vyslat i Airbus s větší kapacitou zhruba 100 lidí. Má však poruchu, tudíž se do evakuace Čechů nezapojil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Uřezávali hlavy miminkům před očima rodin. Češka žijící v Izraeli líčí hrůznosti Hamásu

Tagy: