Poslední rozloučení se známým českým hitmakerem v Praze. Proč nepřišel Jiří Korn?

Ve čtvrtek se v pražském kině Bio Oko uskutečnilo poslední rozloučení se skladatelem a producentem Eduardem Parmou, jenž zemřel ve věku 72 let. Na zesnulého hudebníka vzpomínala rodina a také jeho kolegové. Jiří Korn, který s Parmou spolupracoval, se události neúčastnil. Ve vzkazu vysvětlil, že nepřišel záměrně, protože se nechce objevovat na pohřebních akcích.

„Eda sem (do kina Bio Oko, pozn. red.) rád chodil, a tak jsme se rozhodli pozvat rodinu, přátele a spolupracovníky právě do Oka,“ vysvětlila hudebníkova bývalá manželka Radmila Parmová, proč se poslední rozloučení konalo právě v pražském kině. Místo rakve byla na pódiu umístěna projekce, která přehrávala fotografie z Parmova soukromého i pracovního života.

Na pódiu se nacházel i obraz nazvaný „Eddie jako černoch“ od skladatelovy kamarádky a výtvarnice Lenky Scheithauerové, která připravila také obal na chystané CD, které před Parmovou smrtí nestihlo vyjít. Rodina se ho ale v co nejbližší době chystá vydat.

Poslední setkání uváděl spisovatel a zpěvák Richard Sacher, který se s Eduardem Parmou přátelil a také s ním spolupracoval. „Složil mi kdysi dvě písně, natáčel jsem u něj také skladby jiných autorů. Když mě Radmila oslovila s prosbou, abych poslední rozloučení s Edou odmoderoval, ani vteřinu jsem neváhal. Jen mi bylo jasné, že se na to musím důkladně připravit,“ dodal.

Sacher během svého proslovu přečetl 15 zajímavostí ze života zesnulého skladatele, které prokládal vlastními odlehčenými dodatky. „Eda byl průkopníkem nových hudebních stylů na české scéně. Podílel se například na příchodu syntetizátorové hudby, house music i rapu. Když to hodně zlehčím a tak trochu přeženu – česká hudební scéna se díky němu přesunula z pozdního paleolitu do střední doby kamenné,“ pronesl během projevu Sacher.

Jiří Korn nepřišel záměrně

Na pódiu krátce zavzpomínali hudební skladatelé Pavel Skalický a neúspěšný prezidentský kandidát z roku 2018 Petr Hannig. Zpěvák Jiří Korn, pro kterého Parma napsal písně Žal se odkládá a Ulice Váci, ve svém vzkazu přiznal, že nedorazil záměrně. „Je mi to nesmírně líto, že nás Eddie opustil. Je to kruté a neměnné. Všichni nakonec skončíme a ani se nestačíme s tímto světem rozloučit. Beru to jako skutečnost, která se nedá změnit. Proto se moc omlouvám, ale rozhodl jsem se neobjevovat se na pohřebních akcích,“ uvedl ve svém vzkazu Jiří Korn.

Rozloučit se se svým bratrem přišel i hudební skladatel, producent a muzikant Jindřich Parma, který složil např. Mumuland pro Petra Kotvalda. Události se účastnily také Eduardovy dcery Adéla a Anna. Mladší Adéla tvoří obrazy, věnuje se modelingu a loni přivedla svět dceru Taliu. Starší Anna fotografuje, tetuje a vyrábí šperky.

Eduard Parma zemřel ve věku 72 let. Hudební nadání, stejně jako jeho bratr Jindřich, podědil po svém otci Eduardovi Parmovi starším, který byl známým skladatelem a trumpetistou. Začátkem 80. let se Eduard přestěhoval do Velké Británie, do Prahy se vrátil po sametové revoluci.

Tagy: