V pražské tržnici SAPA se prodávala pyrotechnika, i když je to zakázané

Pyrotechnika

V SAPĚ se prodávala pyrotechnika

V pražské tržnici SAPA se prodávala pyrotechnika i přes zákaz. Kontroloři České obchodní inspekce ve spolupráci s policií ve středu navíc v kamenné prodejně odhalili pyrotechniku s množstvím výbušných látek přesahujících 350 kilogramů, podle zákona o pyrotechnice tam může být nejvýš 80 kilogramů. Inspektoři také na začátku týdne zjistili prodej pyrotechniky ve dvou prodejnách řetězce v Praze a Berouně.

Pyrotechnika se běžně nejvíce prodává v tržnicích, letos to ale není možné. Protikoronavirová opatření od neděle 27. prosince odpovídají nejpřísnějšímu stupni rizika, kdy je prodej zboží až na výjimky zakázán. Výjimku mají základní potřeby, tedy například potraviny, léky, drogerie. Povolené nejsou ani trhy. Pyrotechnika se nesmí prodávat v kamenných obchodech. Pyrotechniku je možné koupit pouze přes e-shopy a výdejní okénka. Je ale potřeba dodržet zákon o prodeji pyrotechniky, prodejci tak musí například ověřit věk kupujících.

V provozovně v pražské tržnici SAPA byly podle ČOI nabízeny k prodeji pyrotechnické výrobky kategorie F1, F2, F3 a P1. Prodejce je prodával běžným spotřebitelům. „Provedenou kontrolou inspektorátu bylo zjištěno, že se prodejci snaží přes opatření vlády pyrotechnické výrobky prodávat, přičemž tento prodej 'schovávají' za informaci uvedenou v daném případě na dveřích provozovny, z níž plyne, že prodej výrobku je zajištěn pouze pro živnostníky. Inspektorát ale prokázal opak,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich

Kontrola dosud nebyla ukončena. Kontrolovaný prodejce má doplnit požadované dokumenty, doklady a evidencí, které inspektorát posoudí. Na základě vyhodnocení pak přijme případná další opatření.

Na začátku týdne kontroloři zjistili prodej pyrotechniky také ve dvou prodejnách řetězce v Praze a Berouně. Případy zadokumentovali a předali k došetření policii pro podezření na porušení aktuálních opatření vlády.

Tagy: