Zásah v IKEM: Detektivové vyšetřují možné vydírání, terčem měl být i kardiochirurg Pirk

Institut klinické a experimentální medicíny

Detektivové zasahují v pražském IKEM

Příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) společně s policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). S informací přišel v úterý ráno web Seznam Zprávy. Detektivové v nemocnici provádějí prohlídky a zajišťují dokumenty. Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje nedošlo na místě k žádnému zatčení, cílem má být zajištění důkazů. Zásah by se měl s největší pravděpodobností týkat nyní již bývalého šéfa IKEM Michala Stiborka. Zatímco členové GIBS mají vyšetřovat podezření z nátlaku a vydírání, druhý útvar prověřuje možnou korupci, informuje ČT. Obětí těchto závažných činů měl být i kardiochirurg Jan Pirk. K akci elitních detektivů se vyjádřil na síti X kromě samotného vedení institutu také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Kromě generálních inspektorů dorazili do areálu IKEM kvůli zajištění důkazů také vyšetřovatelé z NCOZ. V tiskové zprávě uvedl mluvčí orgánu Ibehej, že policie při úterním zásahu nikoho nezadržela ani neobvinila. Cílem zásahu je podle prohlášení hlavně zajištění důkazního materiálu. Mluvčí doplnil, že případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ředitel IKEM Stiborek končí. Válek přijal jeho rezignaci kvůli údajnému byznysu s úvěry

„Mohu pouze sdělit, ze náš útvar dnes provádí úkony trestního řízení. Více informací poskytovat nebudeme,“ uvedl dříve mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

V podobném duchu reagovali také zástupci GIBS. „Můžu potvrdit, že v tomto zdravotnickém zařízení provádíme úkony trestního řízení,“ sdělila mluvčí Ivana Nguyenová, ale blíže akci nespecifikovala. Generální inspekce bezpečnostních sborů přitom vyšetřuje trestné činy policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek.

Příslušníci GIBS při zásahu v pražském zdravotnickém zařízení vyšetřují podezření z nátlaku a vydírání. Policisté z útvaru NCOZ řeší možnou manipulaci se zakázkami a korupci. Informaci přinesla Česká televize.

Přítomnost elitních policistů v pražském zdravotnickém zařízení má podle informací webu Seznam Zprávy souvislost s kauzou bývalého ředitele komplexu Michala Stiborka. Ten půjčoval peníze na vysoký úrok a s vysokým penále, díky čemuž si vydělal až desítky milionů korun. Web rovněž uvedl, že nátlaku a vydírání měl čelit i kardiochirurg Jan Pirk. Ten v minulosti například vystupoval proti tomu, aby byl Stiborkovi prodloužen mandát ředitele.

Lékař v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že Stiborek jako ředitel IKEM mu předložil falešné kompromitující dokumenty, podle nichž se Pirk nezákonně obohatil. „Týkaly se nějakých mých osobních financí. Ale měly i souvislost s mojí prací lékaře v IKEM,“ uvedl Pirk. Informoval o tom policii, protože ho to podle jeho slov hodně psychicky zasáhlo.

Podle serveru se vyšetřovatelé zabývají minimálně ještě případem jednoho dalšího lékaře. Součástí výhrůžek měla být i takzvaná kriminalizace, kdy podezřelí mluvili o spřátelených policistech. Proto se případu na začátku ujala GIBS.

Na sociální síti X se k zásahu vyjádřilo i vedení zařízení. „Zástupci IKEM plně spolupracují s bezpečnostními složkami. Současná situace nemá žádný vliv na poskytování zdravotních služeb v IKEM, neomezuje ani provoz na jednotlivých pracovištích,“ ujistili veřejnost v příspěvku.

Spolupráci zaměstnanců a policejních útvarů potvrdil na stejné platformě i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. „Očekávám plnou součinnost vedení nemocnice a poskytnutí všech informací, které budou vyžádány. Dalšími informacemi nyní nedisponuji a více k tomu nemám co dodat,“ stojí v příspěvku šéfa resortu. Podle něj nebude mít akce zásadní vliv na chod nemocnice.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEM byl od roku 2018. Společnost Glenias House, jejímž je Stiborek jediným jednatelem a majitelem, půjčovala peníze prostřednictvím firmy Califica, do které podle Seznam Zpráv postupně poslala minimálně 54 milionů korun. Califica ovládaná Jaroslavem Holanem, odsouzeným v jiné kauze za zpronevěru, následně půjčovala peníze jednotlivým zájemcům za úrok 48 procent ročně a s vysokými smluvními pokutami i 140 tisíc korun za den. Stiborek tvrdí, že neznal koncové uživatele půjček. Od Holana měl informace, že se jedná o půjčky podnikatelským subjektům.

Peníze, které Stiborek do firmy vložil, pocházely podle něj z rodinných peněz, které získal prodejem domu a bytu, část získal na vysokých manažerských pozicích a část si půjčil. Uvedl, že s podnikáním skončil v únoru 2020.

Seznam Zprávy napsaly, že policisté provedli domovní prohlídku i u Pavla Raaba, vymahače v minulosti odsouzeného za násilí, který měl ke Stiborkovi blízko. Právě Raab mu podle bývalého šéfa IKEM půjčil část z desítek milionů korun, které Stiborek následně použil jako kapitál pro svůj úvěrový byznys.

IKEM je příspěvkovou organizací přímo řízenou ministerstvem zdravotnictví. Je největší specializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v Česku. Zaměřuje se na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantaci orgánů, diabetologii a poruchy metabolismu.

Tagy:
Policie ČR Jan Pirk IKEM GIBS zásah Národní centrála proti organizovanému zločinu Michal Stiborek Ministerstvo zdravotnictví České republiky