V rozpočtu jsou fatální chyby. Vláda prošvihla kritický moment, tvrdí exministři financí

Bývalý ministr financí za ODS Ivan Pilip a exministr financí za ANO Ivan Pilný

360° 23.6.2023

Ve státním rozpočtu je celá řada chyb, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr financí za ODS Ivan Pilip. Fatální chyby v rozpočtu vidí také Ivan Pilný, exministr financí za ANO. Podle něj byl připraven tak, aby respektoval politické zadání. Pilný zároveň kritizoval vládu za to, že nenašla odvahu k razantním opatřením, přestože se letos nekonají žádné volby.

O chybách v rozpočtu nemluví jen opozice, upozornil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr financí za ODS Ivan Pilip. „Chyb tam je celá řada. Je to nesporné a není to jen opozice, kdo to tvrdí. Tvrdí to dokonce i ekonomové blízcí vládě. Kdyby tam ty chyby nebyly, tak bychom neřešili tyto problémy,“ podotkl Pilip.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala odmítl kritiku rozpočtu. Na vládě jsme si to vyříkali, o žádných hrubých chybách nevím

Podle bývalého ministra financí za ANO Ivana Pilného byl rozpočet připraven tak, aby respektoval číslo, které bylo zřejmě politickým zadáním. „Místo toho, aby ministr financí hlídal státní kasu, plnil politické zadání. Měl nějaké číslo, tak ho prostě naplnil,“ řekl Pilný s tím, že v rozpočtu byly fatální chyby, které byly naprosto zřejmé.

Pilný zároveň zmínil, že do současné vlády vkládal naději z toho důvodu, že letos nejsou volby. „Mohla se udělat celá řada razantnějších, nepopulárních opatření, která by byla dobře vymyšlená a zpracovaná. Ne chaoticky ve formě nějakého balíčku,“ podotkl Pilný s tím, že vláda kritický moment prošvihla.

Razantní změny už podle něj nepřijdou. „Vláda se pomalu dostává do situace, kdy už to bude jenom politika a zápas o voliče,“ řekl exministr. „Nepopulární opatření je potřeba udělat s rozmyslem a včas. Zrovna v roce, kdy to bylo možné, ta odvaha totálně zmizela,“ dodal Pilný.

Vládní konsolidační balíček Pilný označil za skladiště nápadů. „Tohle nemůže absolutně stačit, aby to státní rozpočet zachránilo. Nechápu, proč se dělají změny v DPH, které státním kase vůbec nic nepřinesou. Nakonec to sklouzne na tiché víno a úplně to vyšumí,“ kritizoval Pilný.

Tagy: