V Rusku se chystá revoluce, tvrdí Kyjev. Putinovu federaci čeká rozpad, roli hraje i Kadyrov

Ruský prezident Vladimir Putin

Čečenský vůdce Ram-zan Kadyrov je podle ukrajinské rozvědky v kritickém stavu a možná dokonce v kómatu

Další pochod na Moskvu, který před necelým čtvrt rokem předvedli žoldáci z Vagnerovy skupiny, už nenastane. V Rusku se však chystá revoluce. Tvrdí to tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov. Podle něj „dojde k rozpadu federace“.

„Myslím, že k žádnému dalšímu pochodu už nedojde,“ řekl Danilov ve vysílání podcastu agentury Ukrinform k možné nové spanilé jízdě ruských ozbrojenců směrem na Moskvu. Připomněl tak nedávnou akci již zemřelého oligarchy Jevgenije Prigožina a jeho pokus o puč v Rusku.

PODÍVEJTE SE: Takto vagnerovci postupovali na konci června

Na druhou stranu však má za to, že počátky revoluce již v Rusku jsou a postupně se dostávají na povrch. „A my víme, kdo toto hnutí vede a jak funguje,“ doplnil Danilov.

„Ptáte-li se, kdy v Rusku dojde k další revoluci, tak očekávám, že ve velmi brzké době. Kdy přesně, ještě uvidíme, ale procesy se už rozběhly,“ uvedl dále tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny pro Ukrinform. Jeho slov si posléze všimla i další ukrajinská média, například Ukrainska Pravda.

Zároveň zmínil, že důležitým faktorem v celé věci jsou také spekulace o špatném zdravotním stavu čečenského vladaře a spojence ruského prezidenta Vladimira Putina Ramzana Kadyrova. Ten je podle některých zdrojů ve vážném stavu, údajně po neúspěšné transplantaci ledviny. Kadyrovův tým na šířící se spekulace zareagoval vypuštěním videa, kterak se čečenský mocnář za deště prochází venku. Není však patrné, zda je video aktuální.

Klíčovou roli by při možném převratu v Rusku podle Danilova měli mít tamní oligarchové. Dle jeho slov mají tito lidé s mimořádným vlivem už druhým rokem zájem o obnovení stability.

„Někteří si myslí, že tento proces lze kontrolovat a uskutečnit tak, aby se Rusko nerozpadlo. Mohu říci, že tohle neovlivní nikdo. Rusko se bude muset rozpadnout, k tomu ještě během našich životů dojde. Žádná síla tomu nezabrání, protože jde o historický proces,“ pokračoval Danilov a jako příklad uvedl rozpad Sovětského svazu.

Co říkají Rusové na možný rozpad své země?

O možném rozpadu Ruska se v rozhovorech pro CNN Prima NEWS nedávno zamysleli například bývalý ruský poslanec a dnes opoziční předák žijící v ukrajinském exilu Ilja Ponomarjov či ruský aktivista žíjící na Slovensku Filipp Sedov.

PODÍVEJTE SE: Ruská občanka varovala před prezidentem Putinem

„Nebyla by to situace jako při rozpadu Sovětského svazu v roce 1991, protože situace v regionech je dnes zcela odlišná, ať už jde o ekonomiku, či pohyb mezi nimi. Vidím jen pár regionů, které by teoreticky mohly federaci opustit a stát se nezávislými státy, přičemž bychom jim nebránili. Nejpravděpodobněji se jeví Čečensko,“ komentoval potenciální štěpení Ruska Ponomarjov.

Sedov pak nedávno pro CNN Prima NEWS zmínil, že k rozpadu podle něj sice teoreticky může dojít, ale neobešlo by se to bez krveprolití. „To by byla obrovská krize a to, co by se dělo v některých částech bývalé Ruské federace, to by byl masakr,“ řekl redakci Sedov.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva revoluce Ukrajina převrat Sovětský svaz Rusko Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Oleksij Mjačeslavovyč Danilov Ukrinform Ilja Vladimirovič Ponomarjov