Chutná mi to, řekl o smrtící injekci vrah pětileté dívky. Na absolutní trest čekal 20 let

Ve státní věznici v texaském Huntsvillu byl ve čtvrtek za vraždu pětileté dívky, kterou spáchal v roce 2001, popraven David Renteria. Absolutní trest byl vykonán prostřednictvím smrtící injekce, o které řekl, že mu chutná. Předtím zazpíval hymnu v angličtině a španělštině a rodině zavražděné dívky se omluvil.

David Renteria unesl pětiletou Alexandru Floresovou z obchodu Walmart. Vzápětí ji zavraždil a její tělo spálil. „Omlouvám se za všechna příkoří, která jsem spáchal. A těm, kteří volali po mé smrti a kteří se mě chystají zavraždit, odpouštím,“ řekl Renteria. Před tím, než mu byla vpíchnuta smrtící injekce, zpíval hymnu v angličtině a španělštině, informoval web Sky News s tím, že za mrtvého byl prohlášen v 19:11 místního času.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda profesionální cyklistky. Žárlivé sokyni plastická operace nepomohla, dostala 90 let

Popravě přihlíželi také příbuzní zavražděné dívky. „Není dne, kdy bych nemyslel na osudné události toho dne a na to, co se stalo. Neexistují slova, která by popsala, čím procházíte, a já tomu rozumím,“ vzkázal jim. Své sestře a příteli, kteří byli také u popravy, řekl, že je má rád a že se uvidí v příštím životě. Poté začal recitovat Otčenáš a následně mu do těla začala proudit silná dávka pentobarbitalu. „Chutná mi to,“ řekl o sedativech.

Renteriovu smrt sledovali také Ignacio a Sandra Fraustovi, bratr a sestra zavražděné dívky. „Trvalo to 22 let, ale přišel čas. Je to hotové. Můžeme se konečně začít uzdravovat – 22 let jsme přemýšleli, co se stane,“ uvedli. Podle šerifa okresu El Paso Richarda Wilese si Renteria smrt zasloužil. „Vždycky jsem byl zastáncem trestu smrti a z pohledu orgánů činných v trestním řízení si prostě myslím, že někteří lidé jsou příliš nebezpeční na to, aby mohli žít v naší společnosti, a toto je určitě jeden z těch, u kterých si myslím, že trest smrti je naprosto na místě,“ řekl Wiles podle webu El Paso Times.

Prokuratura uvedla, že Floresová byla 18. listopadu 2001 v obchodě v El Pasu na vánočních nákupech a poté byla unesena, uškrcena a její tělo spáleno. Ostatky byly nalezeny následující den v místě vzdáleném asi 25 kilometrů, uvádí AP.

Poprava byla vykonána poté, co Nejvyšší soud USA zamítl dvě samostatné žádosti obhajoby o odklad. Jedna vycházela ze snahy Renteriových obhájců získat přístup k důkazům, které by podle nich mohly prokázat, že není za její smrt zodpovědný. Další odvolání, které vrchní soud ve čtvrtek pozdě večer bez komentáře zamítl, se týkalo tvrzení, že státní zásoby pentobarbitalu, léku určeného k popravě, se znehodnotily a způsobí mu „hrůzu“ a „silné bolesti“, což je v rozporu s osmým dodatkem o zákazu krutého a neobvyklého trestu.

Renteria byl osmým vězněm v Texasu, který byl letos popraven. Celkový počet poprav v USA se v letošním roce zvýšil na 23.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Věda pomohla vyřešit 35 let starou vraždu malé holčičky. Obvinění čelí matka s přítelem

Tagy: