V týmu Nerudové zavládl smutek. Snad generál Pavel sestřelí čapáka Babiše, doufá její tábor

Zklamání a smutek z volebního výsledku Danuše Nerudové se linul celým jejím štábem. Někteří podporovatelé přiznali, že nečekali tak prudký sešup v preferencích, jiní označily její téměř 14procentní zisk za úspěch a jsou rádi, že se do klání o Pražský hrad vložila žena. Nyní vkládají naděje do jejího protikandidáta Petra Pavla, kterého ekonomka přišla i podpořit. „Doufáme, že generál uloví toho čapáka (Andreje) Babiše. Už tu nazlobil dost,“ sdělili redakci CNN Prima NEWS dobrovolníci z týmu kandidátky.

Ve srovnání s posledními volebními modely se Nerudové nepodařilo dosáhnout na predikovaná procenta. V momentě, kdy už byla sečtena polovina okrsků, se z místnosti postupně vytrácel optimismus. Ačkoliv někteří její podporovatelé považují třetí místo pro ženskou kandidátku jako historický úspěch, uznali, že se jejich pocity mísily především se smutkem a zklamáním.

„Samozřejmě se tomu nedá ubránit. Doufali jsme ve druhé kolo a boj s Babišem. Myslím, že by ho na ekonomických otázkách dokázala utopit. Upřímně jsem nečekal, že skončí s takovými procenty. V posledních týdnech ale čelila obrovskému tlaku, tak se to vše asi na výsledcích podepsalo. Ale dělali jsme, co jsme mohli, mrzí mě to,“ sdělil redakci jeden z dobrovolníků, zatímco sledoval průběh sčítání.

„Nyní to je na generálu Pavlovi. Doufám, že toho čapáka Babiše uloví. Už tu nazlobil dost. A Nerudová měla pravdu, je to zlo, které musíme společně porazit,“ podotkl tvrdě další dobrovolník. „Smutný trošku jsem, ale neztrácím hlavu. Máme velkou příležitost přinést České republice důstojného prezidenta,“ podotkl.

Nerudové se podařilo zmobilizovat nemalou část mladého publika. Po celé republice jí pomáhaly tisíce dobrovolníků z řad středoškoláků i vysokoškoláků. Stovky z nich našla právě v sobotu útočiště ve volebním štábu v Galerii Mánes na vltavském nábřeží.

„Sice se Danuše ocitla na třetím místě, ale pro nás vyhrála už tím, že šla kandidovat. V týmu se sešli lidé napříč všemi generacemi, které zvládla spojit,“ uvedla pro CNN Prima NEWS dobrovolnice Bibi Zlochová. „Celá naše kampaň měla skvělý vibe. A je nám líto, že neoslovila více voličů. Danuše nabízela naději na lepší časy,“ doplnila Ema P. reportérovi.

„Je to historická událost, že s takovým výsledkem skončila ženská občanská kandidátka, která nasbírala přes 82 tisíc podpisů. Dokázali jsme hnout Českou republikou a Danuše otevírala témata, která byla ve společnosti i pro ostatní kandidáty tabu,“ svěřil se redakci dobrovolník Albert R.

Opětovnou kandidaturu nevylučuji, řekla Nerudová

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity se po tiskové konferenci vydala za vítězným prezidentským kandidátem Petrem Pavlem, s nímž se předběžně domluvila na podpoře v kampani. Po návratu do svého volebního štábu konstatovala, že podrobnější kontury spolupráce probere s postupujícím vládním favoritem až v pondělí.

„Zatím jsme se na ničem detailnějším nedomlouvali. Schůzka ve štábu byla velmi krátká. Pavel je jediný demokratický kandidát, který zůstal ve hře, to je důvod ho volit. Kampaň bude mít v následujících dvou týdnech asi jinou dynamiku. V pondělí se musíme dohodnout, jaká bude další spolupráce,“ řekla před novináři. Již předtím vzkázala, že největším současným zlem je Andrej Babiš, proto je nutné ho porazit.

Jako nejtěžší moment v předvolební kampani označila „hejty na internetu“. Zároveň dodala, že z veřejného života nezmizí. „Ověřila jsem si, že prostředí sociálních sítí je velmi agresivní. Co se týče další politické dráhy, musím se chvilku zastavit, vydechnout si a popřemýšlet. Jsou tu témata, která trápí mladou generaci. Opětovnou kandidaturu nevylučuji. Nyní nevylučuji vůbec nic,“ dodala.

Tagy: