Centrum pro těhotné v plamenech. USA zasáhla vlna vandalismu kvůli rušení potratů

Američanky protestovaly proti potratům také v Texasu.

Právo na potrat zrušeno, rozhodly USA

Spojené státy zachvátila vlna protestů a násilí, kterou vyvolalo páteční rozhodnutí nejvyššího soudu zvrátit precedens, jenž ženám uděloval na federální úrovni právo na potrat. Lidé ale demonstrují nejen proti rozhodnutí soudu, ale také proti potratům, pro což nyní mají justiční oporu. Zvláště vypjatá je situace v Coloradu a Vermontu.

Americký nejvyšší soud v pátek zvrátil své vlastní rozhodnutí z roku 1973, které spočívalo v precedentu, že Američanky mají na federální úrovni právo na potrat. To už teď neplatí. Otázku potratů bude řešit legislativa v jednotlivých státech USA. Ty jsou už nyní vůči potratům často velmi restriktivní.

Rozhodnutí nejvyššího soudu vyvolalo bouřlivou reakci v nejvyšších patrech americké politiky i mezi občany země. Lidé ale neprotestují jen proti rozhodnutí nejvyššího soudu. Řada odpůrců potratů totiž vnímá verdikt soudu jako posvěcení svých vlastních názorů.

V USA se proto znovu zvedá vlna násilí proti potratům, se kterou se země potýká od devadesátých let minulého století.

Rozhodnutí nejvyššího soudu povede k tomu, že budou potraty ilegální zhruba v polovině států USA, některé další ale potraty regulují. Mezi několik států, které problematiku potratů legislativně nijak neupravují, patří například Colorado. Tam došlo k vážnému případu vandalismu, jenž měl spojitost právě s problematikou potratů.

Žhářský útok

Tamní křesťanské centrum pro těhotné Life Choices v Longmontu krátce po rozhodnutí soudu pravděpodobně někdo úmyslně zapálil. Před budovou se navíc objevilo výhrůžné graffiti hlásající: „Jestli nejsou potraty bezpečné, pak nejste v bezpečí ani vy.“

V centru Life Choices se přitom žádné potraty neprovádějí, místo pouze poskytuje těhotným podporu a vzdělání.

K násilnému incidentu došlo také ve státě Vermont, kde někdo rozbil okna budovy tamního valného shromáždění. Na místě se objevil stejný výhrůžný vzkaz jako v Coloradu.

Vermont stejně jako Colorado povoluje ženám potraty v jakékoli fázi těhotenství.

Tagy: