USA jsou v šoku ze zákazu potratů. Politici to svádí na Trumpa, experti kroutí hlavou

Lidé vyšli protestovat proti rozhodnutí soudu.

Právo na potrat zrušeno, rozhodly USA

Americký nejvyšší soud zvrátil své dřívější rozhodnutí z roku 1973, kterým získaly Američanky federální právo na potrat. Verdikt kritizují hlavně demokraté v čele s prezidentem Joem Bidenem. Co si ale o rozhodnutí myslí zdravotničtí experti?

Potraty jsou v USA dlouhodobě citlivé téma. Zčásti za to může početná konzervativní politická základna, zčásti i velký počet věřících lidí. Od roku 1973 legislativa povolovala potraty na federální úrovni. Stalo se tak po soudním vítězství Američanky Normy McCorveyové, která byla znásilněná a žádala potrat. Ačkoli vydobyla pro ženy v USA právo na potrat, sama dítě porodila, protože soud trval příliš dlouho.

Rozhodnutí z roku 1973 teď zvrátil Nejvyšší soud USA. Pro zákaz potratů se vyslovilo pět soudců, proti čtyřem. Otázku potratů si tak bude moci řešit každý stát USA po svém. Nejméně v sedmi z nich budou teď moci úřady zákaz potratů právně vymáhat. Kontroverzní rozhodnutí rozvířilo svrchní patra americké politiky a v zemi je to teď téma číslo jedna.

„Zdraví a život žen tohoto národa jsou v ohrožení,“ kritizoval například prezident Joe Biden, který hned našel „viníka“, jenž nese zodpovědnost za toto rozhodnutí. Paradoxně však vůbec nesedí v Nejvyšším soudu USA. „To Donald Trump jmenoval tři soudce, jejichž názor se stal jádrem pro rozhodnutí převrátit spravedlnost naruby a zrušit základní právo žen v této zemi. Nenechte se zmást, toto rozhodnutí je vrcholem mnohaletých snah podkopat rovnováhu našeho práva,“ rozčílil se Biden.

Rozhodnutí kritizovala i šéfka Sněmovny reprezentantů a demokratka Nancy Pelosiová. „Nevidím smysl v tom říkat: ‚Dobré ráno,‘ protože tohle rozhodně dobré není. Toto ráno radikální Nejvyšší soud porušil ženská práva a ohrozil jejich zdraví a bezpečnost,“ řekla.

Naopak bývalý viceprezident Mike Pence ocenil „kuráž“ soudců. Rozhodnutí kritizují ale i běžní občané USA. Podle průzkumu CNN nechtělo 66 procent Američanů, aby soud rozhodl tak, jak rozhodl.

Co na to experti?

Slova pochopení těžko hledají i zdravotničtí experti. Soud kritizují například profesoři školy veřejného zdraví Mailman, která spadá pod Kolumbijskou univerzitu a patří mezi nejprestižnější zdravotnické školy v USA.

„Nejvyšší soud působí obrovskou bolest ženám, dívkám a těhotným lidem úplně bez důvodu, snad jen z touhy kontrolovat jejich těla a jejich rozhodnutí o vlastním sebeurčení,“ sepsula rozhodnutí profesorka Terry McGovernová.

„Ten verdikt není nijak překvapivý pro mnoho z nás, kdo pracují v podmínkách, kde pozorujeme nárůst nepřátelského politického prostředí. Netýká se to jen konzervativních částí země, je to mnohem širší problém. Vědci, lékaři i právníci se na tento den připravovali,“ přidala se docentka Kelli Hallová.

Podle nich v USA umírá mnohem více novorozenců než v podobně rozvinutých státech a rozhodnutí soudu toto číslo ještě zvýší.

Tagy: