Rusnokova drahota a Fialova neschopnost. Vládu nikdo neřídí, rozčiluje se Babiš

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl bývalý premiér a současný poslanec Andrej Babiš (ANO).

K věci (525)

Současná Česká národní banka (ČNB) a guvernér Jiří Rusnok jsou největší neštěstí pro všechny mladé lidi a občany s hypotékami. V pořadu K Věci na CNN Prima NEWS to řekl expremiér a současný poslanec Andrej Babiš (ANO) v reakci na zvyšování úrokových sazeb. Pustil se také do vlády, kterou prý nikdo neřídí.

„Současná ČNB a pan Rusnok jsou největší neštěstí pro všechny mladé lidi a občany s hypotékami. Kombinace asociální vlády s katastrofou ČNB. Proč mají lidé platit tolik na hypotéku, když Evropská centrální banka má nulu? Lidé v ČNB jsou teoretici a nerozumí tomu. Jsou odtrženi od života. Mladé rodiny si nepořídí na hypotéku byt. Je to jediná banka, která takto brutálně navyšuje sazbu. Kdybych byl premiér, křičím,“ prohlásil Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Reagoval tak na zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 5,75 %. Takto vysoko byla základní úroková sazba naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou.

„Čím vyšší sazby, tím vyšší inflace. Je to Rusnokova drahota a Fialova neschopnost lidem vrátit peníze,“ rozčílil se Babiš.

ČNB na inflaci nereaguje

Podle dosluhujícího guvernéra ČNB Rusnoka je ale potřeba sazby navyšovat. „Úvahy, že není třeba v současné situaci zvyšovat úrokové sazby, proto vnímá jako rezignaci na mandát centrální banky v boji o cenovou stabilitu,“ cituje zápis z jednání bankovní rady ČNB ve čtvrtek 5. května Rusnokova slova.

Centrální banka přitom opakovaně zdůrazňuje, že svými opatřeními nereaguje na aktuální vývoj inflace, ale na míru růstu cen, která by podle jejích modelů měla nastat zhruba za 12 až 18 měsíců. Jinak řečeno, účinek přijatých kroků se projeví nejdříve za rok až rok a půl.

Pokud aktualizace dat na základě posledního vývoje ekonomiky potvrdí nejnovější odhady České národní banky, velmi pravděpodobně bankovní rada ještě před letními prázdninami své úrokové sazby zvýší, klidně až na hranci 6,5 %. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by další růst znamenal ještě větší zdražení hypotečních úvěrů. Kovanda dokonce nevylučuje růst průměrné úrokové sazby u hypoték až na 10 %.

Skopeček místo Stanjury?

Babiš v pořadu K věci na CNN Prima NEWS nekritizoval vládu jen kvůli úrokovým sazbám. „Oni nevědí, co znamená něco řídit. Pořád přichází s nápady, ale proč nepřijdou s řešením? Jediný ekonom Jan Skopeček z ODS je místopředseda Sněmovny. Je jediný, kdo tomu ve vládě rozumí. Nechápou, že jsou i příjmy a ne jen výdaje,“ kritizoval Babiš. O Skopečkovi se dlouho spekulovalo jako o možném minstrovi financí, toto křeslo ale nakonec zaujal jeho spolustraník Zbyněk Stanjura.

Současný kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) se podle šéfa hnutí ANO jen zbavuje příjmů. Jako příklad uvedl vládní návrh na zrušení EET. Vláda však poukazuje na zbytečnou byrokratickou zátěž podnikatelů i na provozní náklady státu, když se EET navíc týká jen hotovostních plateb.

Babiš také reagoval na poslední průzkum STEM/MARK pro CNN Prima NEWS, podle kterého si téměř tři čtvrtiny (73 %) Čechů myslí, že vláda nepomáhá s následky rekordního zdražování dostatečně. Jedná se o podobnou podporu kabinetu, jakou měla Babišova vláda v určitých momentech během koronavirové pandemie. „Covid se neregistruje jako uprchlíci. Tohle je většinová vláda, oni nás válcují a mohou schválit, co chtějí,“ hájil Babiš s poukazem na uprchlickou krizi rozdíly v dobách vlády obou kabinetů.

Tagy: