V Zemanovi jsem poznal starého prezidenta, řekl Babiš. Pekarová: Počkejme na jeho činy

Expremiér Andrej Babiš (ANO)

Rozhovor s Andrejem Babišem

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS sdělil, že se zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana skutečně zlepšil. „Působil o mnoho lépe, byl v jiné náladě a měl jiný hlas. Poznával jsem v něm toho našeho starého prezidenta,“ komentoval Babiš své dojmy z toho, když s hlavou státu v pátek mluvil po telefonu. Zlepšení zdravotního stavu Zemana potěšilo mimo jiné i předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou.

Miloš Zeman v pátek promluvil s médii poprvé od doby, kdy vážně onemocněl a následně byl 10. října hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. V rozhovoru pro rádio Frekvence 1 sdělil, že se cítí dobře, a přiznal, že již měsíc nekouří.

I když zdravotníci už Zemana přesunuli z jednotky intenzivní péče na normální pokoj, prezident stále nesmí přijímat návštěvy. V pátek se tedy s premiérem Andrejem Babišem spojil krátce pouze přes telefon.

„Původně jsem měl příslib, že ho navštívím, ale nemocnice zakázala návštěvy. Neslyšel jsem ho od 10. října. Působil o mnoho lépe, byl v jiné náladě a měl jiný hlas. Poznával jsem v něm toho našeho starého prezidenta, který umí mluvit bez papíru a skládá skvělé věty,“ řekl Babiš ve vysílání CNN Prima NEWS.

Poté okomentoval Zemanovo rozhodnutí pověřit sestavením vlády šéfa ODS Petra Fialu. „Pan prezident v minulosti říkal, že pověří předsedu nejsilnějšího klubu, což je hnutí ANO. Jenže Fiala se se mnou ani nesetkal a pětikoalice se mnou mluvit nechtěla. Takže jsem to odmítl, byla by to ztráta času,“ sdělil Babiš.

Ke zlepšení Zemanova zdravotního stavu se vyjádřil také předseda Senátu Miloš Vystrčil. „Jsem rád, že pan prezident jasně řekl, že se cítí lépe a jeho zdravotní stav se zlepšuje. Rovněž jsem zaregistroval, že naznačil, že před hospitalizací jeho stav dobrý nebyl. Z toho plyne, že když jsme se o jeho stav zajímali, asi to také bylo v pořádku,“ uvedl.

Prezidentův rozhovor potěšil i předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou. Ta je rovněž ráda, že Zeman v případě výběru nového premiéra změnil názor.

„Myslím si, že žádná jiná varianta není na stole. I pan premiér Babiš uznává porážku a chystá se do opozice. Prezidentova slova vidím jako příslib, ale počkejme si také na činy, které budou následovat v dalších týdnech,“ řekla CNN Prima NEWS. Prezident by měl s Fialou jednat prostřednictvím videokonference už v sobotu.

Tagy: