Pan prezident má tuhý kořínek. Je to můj přítel, nikdy ho nevyměním, slibuje Birke

Birke ke zlepšení zdravotního stavu prezidenta

Starostu Náchoda Jana Birkeho (ČSSD) váže s Milošem Zemanem dlouholeté přátelství. I proto bývalého poslance velmi těší zlepšení prezidentova zdravotního stavu. „Od samotného začátku jsem byl proti omezení prezidentských pravomocí. Pan prezident má tuhý kořínek,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

I když starosta Birke ještě se Zemanem nemluvil, z pátečního rozhovoru prezidenta usoudil, že je prezident ve velmi dobré kondici. „Už jsem kontaktoval jeho paní Ivanu a nechal jsem mu vzkázat brzké uzdravení a že mám velkou radost. Pan prezident to zvládl, má stejně tuhý kořínek jako já,“ uvedl Birke ve Zprávách CNN Prima NEWS.

Bývalý poslanec přitom nešetřil sentimentem. „Říká se, že můžete měnit cokoli, ale jedinou věc, kterou vyměnit nikdy nemůžete, jsou přátelé. Miloš Zeman je můj přítel a já ho nikdy nevyměním,“ zdůraznil Birke, podle nějž je Zeman ve vynikající formě.

„Těším se z toho, že je zpátky v sedle. Od samotného začátku jsem byl proti omezení prezidentských pravomocí, zatímco někteří byli natěšení, že budou moct prezidentovi pravomoci vzít. Někteří pak naštěstí vzali rozum do kapsy a zařadili zpátečku,“ uvedl.

Birke dále zdůraznil, že je důležité, jak se pacient cítí. „Vždy, když mě lékaři operovali, mi to říkali, a je to dobrá zmínka,“ podotkl. Kvitoval také, že Zeman je ochotný k rychlému jednání a jmenování nové vlády. „Covidová čísla se podobají těm z února, kdy jsem byl sám hospitalizovaný s těžkým průběhem této nemoci. Nečeká nás klidné období, bude to složité,“ upozornil Birke na důležitost stabilní vlády.

„Stala se ze mě troska,“ uvedl tehdy poslanec a starosta Náchoda poté, co překonal těžký průběh covidu a oboustranného zápalu plic.

Tagy: