Vakcína není o politice, potřebujeme ji co nejdříve, říká Babiš po jednání s Orbánem

Andrej Babiš

Babiš a Orbán o vakcíně

Česko potřebuje především bezpečnou vakcínu, ale zároveň ji potřebuje co nejdříve. Prohlásil to český premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem, se kterým mluvil o zkušenostech s ruskou vakcínou Sputnik V. Maďarsko jí chce začít očkovat, přestože není schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

„Společně jsme konstatovali, že nejlepší vakcína je samozřejmě ta, která je bezpečná pro zdraví našich občanů,“ řekl Babiš na tiskové konferenci po jednání s Orbánem. Zároveň dodal, že nejlepší vakcína je také ta, která je v krizové době hned k dispozici.

Ve hře stále zůstává, že by Česko po vzoru Maďarska či Srbska objednalo ruskou vakcínu Sputnik V či některou z čínských vakcín proti koronaviru. Žádná z nich nemá certifikaci Evropskou agenturou pro léčivé přípravky.

Česko má společně s dalšími zeměmi EU k dispozici pouze schválené vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna. V sobotu by do Česka měla dorazit dodávka do společnosti AstraZeneca, přičemž tato vakcína by se u nás měla začít aplikovat od pondělí. Očkovacích dávek však není dostatek. „Stále jí nemáme dost, a proto je důležité, abychom ohledně vakcíny nedělali politiku. Vakcína není o politice, vakcína je o bezpečnosti našich občanů,“ řekl český premiér.

Ten do Maďarska přicestoval, aby získal informace o nákupu a aplikaci zmiňované ruské vakcíny Sputnik V a zároveň o léku bamlanivimab proti nemoci COVID-19. „Všichni jsme získali strašně moc informací ohledně toho, jakým způsobem Maďarsko řeší pandemii, jak jim fungují opatření či hygiena,“ dodal Babiš.

Maďaři si vybírají vakcínu

Viktor Orbán vysvětlil, že se v Maďarsku názory na ruskou vakcínu různí, ale stejně tak je tomu u vakcín z jiných zemí. Podle něj například část lidí odmítá vakcínu z USA a chce právě tu ruskou, druhá skupina požaduje americkou a odmítá ruskou.

V Maďarsku tudíž funguje systém výběru vakcíny. „Když se někdo zaregistruje, jde na očkování a tam dostane na výběr,“ řekl Orbán na tiskové konferenci. Pokud žadatel odmítne jistý druh vakcíny, uvolní své místo někomu jinému a postaví se do „fronty“ na jinou očkovací látku. Sám ruskou vakcínu hájí s tím, že on sám byl v mládí očkován sovětskými vakcínami a cítí se dodnes skvěle.

Orbán si také pochvaloval, že Maďaři sice v minulosti nebyli příliš zvyklí dodržovat pravidla, ale při koronakrizi jsou serióznější a řídí se podle opatření. Díky tomu se tak chystá jejich rozvolnění, které je zatím avizováno na začátek března, pokud bude situace přívětivá.

Tagy: