Biochemik: Krátkodobé účinky po očkování jsou běžné, dlouhodobé jsou nepravděpodobné

Zdeněk Hostonský

Premiér Andrej Babiš (ANO) jednal se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem především o maďarských zkušenostech s ruskou vakcínou Sputnik V. Biochemik a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Hostomský CNN Prima NEWS řekl, že není potřeba se ruské vakcíny obávat.

Bývalý ředitel výzkumu rakoviny firmy Pfizer také zdůraznil, že je mizivá šance, aby dostupné vakcíny proti covidu vedly k dlouhodobým vedlejším účinkům. Ty krátkodobé jsou prý běžné a v pořádku.

Na pracovní cestu s Babišem vyrazil též například premiérův poradce, bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula nebo přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková. Experti si vyměnili zkušenosti s procesem vakcinace proti covidu, informace o léčbě či registraci léčivých látek.

Do Maďarska v úterý dorazilo prvních 40 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V. Podle smlouvy z ledna má Rusko Maďarsku dodat během tří měsíců dva miliony dávek, což bude stačit k naočkování milionu lidí. Maďarský úřad pro kontrolu léčiv vakcínu schválil, na úrovni Evropské unie se tak zatím nestalo.

„Ruský Gamaleja institut, který Sputnik V vyrobil, je velice prestižním pracovištěm s velkou tradicí. Bereme ho naprosto vážně. I výrobci AstraZenecy ho berou vážně, spojili se s ním už v prosinci, aby britská vakcína byla účinnější,“ potvrdil biochemik Zdeněk Hostomský.

Ten však zmínil, že záleží rovněž na politice a regulačních praktikách v Rusku, které prý nejsou zrovna standardní. Mnoho odborníků se ale shoduje, že pokud Sputnik V schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), půjde o naprosto bezpečnou a vhodnou cestu k očkování proti covidu. K těmto expertům se řadí i Hostomský.

Účinnost vakcíny Sputnik V je vysoká

„Vakcína je zázrak moderní medicíny. Nebál bych se vedlejších účinků. Jde o možnost, jak se můžeme s koronavirem vypořádat. Pravděpodobnost, že dostupné vakcíny povedou k dlouhodobým vedlejším účinkům, je mizivá, ty krátkodobé jsou v pořádku,“ dodal.

Účinnost ruské vakcíny Sputnik V proti covidu ve třetí a poslední fázi klinických testů dosáhla 91,6 procenta. Uvádí to studie, kterou v úterý vydal odborný britský časopis Lancet. Vakcína prokázala účinnost i u starších lidí. Kromě Maďarska se jí očkuje i v jižní Americe. Rusové ve vývoji a distribuci rovněž spolupracují i s Indií.

Tagy: