Babiš: Neprodloužení nouzového stavu způsobí katastrofu. Nevím, kdo si to vezme na triko

Český premiér Andrej Babiš

Premiér odlétá do Maďarska

Podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) je nutné, aby došlo k dalšímu prodloužení nouzového stavu. Jinak podle něho hrozí zhroucení zdravotnického systému v důsledku epidemie koronaviru. „Pokud bychom nemohli nasadit vojáky a dobrovolníky, byl by to kolaps, který by vedl k obrovskému nárůstu úmrtnosti,“ řekl premiér na pátečním brífinku před odletem do Maďarska.

„Letíme do Maďarska hlavně proto, abychom získali zkušenosti, jak funguje protilátka bamlanivimab od firmy Eli Lilly. Česko má získat asi 500 dávek už v únoru. Také se budeme bavit o vakcíně Sputnik V,“ řekl Andrej Babiš na brífinku, který se konal v pátek ráno na pražském Letišti Václava Havla. S premiérem se na cestu vydal tým virologů, včetně Romana Prymuly nebo hlavního imunologa IKEM Petra Smejkala.

Maďaři podle premiéra podali už tři tisíce dávek zmíněného léku, který prý brání rozvoji těžkého průběhu nemoci covid. „Budeme se bavit o ruské vakcíně, Maďarsko je v tomto průkopník v rámci EU. Preferujeme, aby vakcína ale byl schválená Evropskou lékovou agenturou,“ řekl Babiš.

Vakcín je podle něho v Česku stále nedostatek, ale ve druhém čtvrtletí bychom měli mít už až osm milionů dávek. „Chceme se dostat na 100 tisíc lidí denně, které proočkujeme,“ dodal Babiš. 10. února se premiér ze stejného důvodu chystá také do Srbska.

Kdo si to vezme na triko?

Babiš dále připomněl, že vláda musí apelovat na lidi, aby pečovali o své zdraví. Situace se prý oproti jaru změnila. Lidé s teplotou podle něho musí kontaktovat praktického lékaře, aby bylo možné se nechat otestovat. „Koho máme testovat, když nemáme indikované lidi,“ řekl Babiš s tím, že testovací kapacity České republiky jsou velké. K možnému zpřísnění opatření se odmítl na přímý dotaz novinářů vyjádřit.

Povzdechl si, že epidemická čísla stagnují a nezlepšují se. „Počty pacientů na JIPkách jsou vyšší, neubývá ani počet hospitalizovaných,“ dodal. Vláda však bude analyzovat, zda stávající opatření jsou dostatečná. Nechtěl ani spekulovat o případném omezení pohybu lidí v rámci kraje, ve kterém bydlí.

Premiér se také vyjádřil k neochotě komunistů prodloužit nouzový stav. „Znamenalo by to totální kolaps našeho zdravotnického systému. Pokud bychom nemohli nasadit vojáky a dobrovolníky, byl by to kolaps, který by vedl k obrovskému nárůstu úmrtnosti. Neumím si představit, že by si někdo vzal na triko, že neprodlouží nouzový stav,“ dodal.

Maďarské zkušenosti

Do Maďarska v úterý dorazilo prvních 40 000 dávek ruské vakcíny Sputnik V. Podle smlouvy z ledna má Rusko Maďarsku dodat během tří měsíců dva miliony dávek, což bude stačit k naočkování milionu lidí. Maďarský úřad pro kontrolu léčiv vakcínu schválil, na úrovni Evropské unie se tak zatím nestalo. Podmínečnou registraci v Maďarsku získala také vakcína čínské firmy Sinopharm.

V Maďarsku, Německu, USA či Kanadě už nasadili lék bamlanivimab od společnosti Eli Lilly, který má omezit množství viru v těle a zamezit těžšímu průběhu nemoci COVID-19. Babiš v úterý řekl, že Česko vyjednalo první dodávku. Neupřesnil ale, kdy by měl lék do ČR dorazit ani v jakém množství. Lék funguje na bázi monoklonálních protilátek, které se vyrábějí v laboratoři a mají virus zneškodnit tím, že ho napadnou na pevně definovaném cíli. Česko také jedná o nákupu jiného přípravku od farmaceutické firmy Regeneron.

Tagy: