Vakcína proti covidu už je k dispozici ve všech krajích. Jak probíhá očkování?

Očkování v Německu

Očkování v Karlovarském kraji

V Česku se už déle než týden očkuje proti koronaviru. Od pondělka je vakcína k dispozici ve všech krajích. Posledními byly Karlovarský, Liberecký a Zlínský kraj. Jak v lokalitách očkování probíhalo, zjišťovali reportéři CNN Prima NEWS.

V Karlovarském kraji začali očkovat v osm hodin ráno přímo v areálu karlovarské krajské nemocnice, konkrétně na oddělení cestovní medicíny. K dispozici je 975 dávek vakcíny jak pro zdravotnické pracovníky, tak pro hasiče, záchranáře a policisty. Očkuje se také v Sokolově a Chebu.

Další vakcíny by do Karlovarského kraje měly dorazit pravděpodobně ve čtvrtek, opět jich bude zhruba tisíc. Ti, kteří se v pondělí nechali očkovat, dostanou druhou dávku vakcíny zhruba za tři týdny.

Liberec připravuje očkovací centrum

Do Libereckého kraje dorazilo celkem 1 170 dávek, z toho 500 připadlo na libereckou nemocnici. Ta už má svůj přidělený počet rozebraný. „Už se nám registrují zdravotníci i na další očkovací termín, který předpokládáme, že nastane někdy v polovině ledna,“ sdělil mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Pro veřejnost liberecká nemocnice připravuje očkovací centrum, které se bude s vysokou pravděpodobností nacházet mimo areál zdravotnického zařízení. „Bude na dobře dostupném místě s dostatečnými kapacitami pro parkování a jednoduchou logistikou,“ dodal Řičář.

Vakcíny dostaly také nemocnice v České Lípě, Jablonci nad Nisou a Jilemnici. Zbytek je určen pro záchranáře Libereckého kraje.

Zlínská nemocnice má k dispozici 1 170 dávek

Ve zlínské nemocnici očkování začalo pár minut po desáté hodině. V krajském městě by v pondělí měli naočkovat 75 lidí. „Dostali jsme 195 ampulek, při rozdávkování na šest dávek z jedné ampule by to mělo být přibližně 1 170 dávek. Dostali jsme je 30. prosince. Původní plán byl, že přijdou 28. nebo 29. prosince. Na 30. už bylo plánováno očkování, byli i pozváni první zdravotníci,“ sdělil mluvčí nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant s tím, že dodávka se zdržela a nebylo jasné, zda dorazí do konce roku.

„Zároveň jsme chtěli našim zdravotníkům umožnit alespoň pár klidných chvil s rodinou, takže jsme naplánovali očkování až od 4. ledna,“ dodal Havrlant.

Kromě Zlína se v kraji očkuje také v Uherském Hradišti, Vsetíně, Kroměříži a odpoledne by měli začít i ve Valašském Meziříčí.

Tagy: