Česko musí dál odebírat vakcíny, i když zájem o ně klesá. Hledáme řešení, ujišťuje Fiala

Vakcíny musíme přijímat kvůli minulosti, řekl Fiala

Vakcíny musíme přijímat, můžou za to smlouvy z minulosti, řekl pro CNN Prima NEWS premiér a předseda ODS Petr Fiala. Připustil však, že se jedná o snížení dodávek. V Česku totiž o očkování není zájem a podobně jsou na tom i další země v Evropě. Polsko už proto avizovalo, že nebude přebírat další dodávky vakcín proti covidu v rámci unijní dohody o nákupech.

„Jsou tu smlouvy z minulosti, které nás vedou k tomu, že vakcíny musíme přijímat. Nicméně, probíhají jednání o tom, že by se dávky, které sem přicházejí, snížily,“ uvedl premiér pro CNN Prima NEWS.

Například Polsko už nebude přebírat další dodávky vakcín proti covidu v rámci unijní dohody o nákupech, ani za ně platit. S informací ve středu přišel ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Připustil také, že důsledkem bude právní spor s výrobci vakcín.

I Fiala připustil, že případné snížení dodávek jsou „celoevropské úvahy“. „Musíme hledat cestu,“ dodal premiér. To, že se o dodávkách vakcín proti covidu z EU se vede intenzivní diskuse, potvrdil i ministr zdravotnictví.

Fiala reagoval i na polské stanovisko. „Pan ministr zdravotnictví řekl, že vakcíny nezaplatí. To také nemusí, protože smlouvy podepisuje Evropská unie, ne Polsko,“ okomentoval rozhodnutí svého polského protějšku Válek. Technicky podle něj jde o smlouvu s EU, ke které se jednotlivé země jen připojovaly.

Polsko stejně jako ostatní členské státy Evropské unie dostávalo během pandemie covidu vakcíny na základě kontraktů mezi Evropskou komisí a výrobci jako BioNTech, Pfizer a Moderna. V zemi má dokončené očkování, tedy alespoň dvě dávky, 59 procent obyvatel. Posilující dávku dostalo 31 procent Poláků. To je výrazně pod průměrem EU, kde je 72,5 procenta obyvatel plně naočkovaných a 53 procent lidí je i po třetí dávce.

Také v Česku postupně zájem o očkování klesá. Očkovat proti koronaviru se v úterý nechalo 2 123 lidí, v mezitýdenním srovnání zhruba o 250 méně. Zájem o vakcinaci se snižuje již delší dobu. Lidé si nyní nejčastěji chodí pro třetí posilující dávku vakcíny. V úterý ji dostalo 1 683 očkovaných.

Od začátku vakcinace v prosinci 2020 bylo v Česku podáno přes 17,5 milionu dávek. Plně naočkováno bylo téměř 6,9 milionu lidí a další posilující dávku vakcíny dostalo přes 4,1 milionu očkovaných. Epidemie od února trvale zpomaluje. Více se dočtete zde.

Tagy: