Válek připustil konec respirátorů ve veřejné dopravě. Kdy a za jakých podmínek?

Vlastimil Válek

Přichází další vlna koronaviru?

Už v první polovině dubna by lidé mohli odložit roušky a respirátory ve veřejné hromadné dopravě. Webu iDNES.cz to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj se tak ale stane pouze v případě, že budou vyšší teploty a že do té doby nepřijde nová problematičtější varianta koronaviru.

„Pokud by bylo teplo a submutace, které se objevují, by neovlivnily situaci, tak od dubna bych si troufl první či druhý týden zlikvidovat roušky ve veřejné dopravě,“ řekl Válek pro iDNES.cz s tím, že o odložení respirátorů v dopravních prostředcích budou příští týden rozhodovat odborníci. Jejich stanovisko pak šéf resortu zdravotnictví představí vládě.

„Dost záleží na teplotě. Kdyby pokračovalo teplo, jako je tento týden, a bylo to tak do konce března a duben takhle měl vypadat celý, velmi pravděpodobně tak rozhodneme,“ připustil Válek. Zároveň zmínil, že jeho tým velice pečlivě monitoruje, jak se koronavirus vyvíjí.

Někteří odborníci upozorňují na novou variantu deltakron. Ta má například podle epidemiologa Romana Prymuly vlastnosti původní delty i omikronu. „Může způsobit nějakou vlnu. Ale neočekávám, že by byla dramatická a uvrhla nás do plošných opatření,“ uvedl Prymula.

Pokud by se pozitivní scénář vlády v dubnu vyplnil, povinnost nošení respirátorů by zůstala už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Zde vláda ani v budoucnu nijak rozvolňovat nehodlá.

Tagy: