Deltakron může způsobit další vlnu, varuje Prymula. Přesto vyzývá k úplnému rozvolnění

Roman Prymula v Novém dni

Prymula o deltakronu

Klidně rozvolněme všechna opatření, protože může přijít horší doba, řekl v Novém dni na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Varoval především před novou variantou koronaviru deltakron, která může v budoucnu způsobit novou vlnu nákazy. V porovnání s těmi, které známe z posledních dvou let, by ale nemělo jít o nic dramatického.

Kvůli válce na Ukrajině by se podle epidemiologa nemělo zapomínat na komplikace, které už téměř dva a půl roku sužují celý svět. Přestože šíření covidu v Česku v posledních dnech či týdnech stagnuje a vláda se chystá rušit i zbylá opatření včetně nošení respirátorů. V nemocnicích ale stále kvůli vážné respirační nemocni leží přibližně dva tisíce lidí.

Navíc se objevila nová mutace zvaná deltakron. „Má skutečně vlastnosti původní delty a omikronu. Je zde mutace, před kterou bychom měli být částečně kryti, na druhou stranu se od původců liší a může způsobit nějakou vlnu. Ale neočekávám, že by byla nějak dramatická a uvrhla nás do plošných opatření,“ okomentoval nově vzniklou mutaci Prymula.

Zatím to ale nevypadá, že by se deltakron masivně šířil a vyměnil v současnosti nejrozšířenější variantu omikron. „Prudce rozvolňujeme, přesto ve většině zemí nedochází k nárůstu případů. Jdou proti sobě trendy větších kontaktů a teplého počasí,“ podotkl epidemiolog. Právě na jaře či v létě by se měl virus šířit méně a proto je ideální období ke zrušení některých restrikcí.

Je potřeba se očkovat novou vakcínou

Vláda uvažuje, že nebude povinné ani nošení respirátorů například v MHD nebo sociálních službách. „Můžeme úplně rozvolnit. Jsme v klidné době, tak si to dovolme. Může přijít horší doba,“ varoval Prymula.

V Česku navíc postupně klesá zájem o očkování, v posledních dnech se dokonce téměř zastavilo. Podle Pryumuly by případná další vakcína pro ty, kteří již absolvovali tři dávky, neměla v současné době smysl. Imunita se použitím stejného typu očkovací látky zvedne jen na krátkou dobu a čeká se tak na vakcíny druhé generace, které by měly být připraveny na přelomu léta a podzimu.

„Nekonečné očkování stávající variantou a pokračování ve stávající strategii nemá smysl. Pokud budeme na podzim očekávat další omikronové vlny, je potřeba se očkovat novou vakcínou,“ podotkl Prymula.

Nevyloučil, že se do té doby může objevit další nebezpečná mutace. „Může se to stát. Na rozdíl od chřipky, kdy jsme schopni v sezoně předem sbírat vzorky a připravovat vakcíny, tady to není jednoduché předpokládat. Připravit vakcíny, aniž bychom je testovali, nejde. Příroda bude vždy krok před námi,“ konstatoval.

Ve středu svět zaskočila zpráva, že v Jižní Koreji se za den objevilo téměř půl milionu nakažených, což je druhý nejvyšší počet od začátku pandemie. Důvodem je, že asijské země doposud v boji s covidem vítězily, díky opatřením se jim podařilo izolovat společnost. „Teď do panenského prostředí přichází omikron, který je nemožné zastavit. Dramaticky se šíří a Asie bude světová laboratoř, která ukáže, jak mutace probíhá v čisté populaci,“ vysvětlil Pymula.

Tagy: