Válek: Vláda by měla ponechat uznávání PCR testů. Bavme se i o protilátkách

Vlastimil Válek

Tisková konference budoucího ministra zdravotnictví

Od čtvrtečního rána jednal Anticovid tým budoucí vlády s odborným týmem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO). Pravděpodobný budoucí šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) podotkl, že se na mnohých bodech shodli. Na rozdíl od záměru vlády ale doporučil, aby se nadále uznávaly PCR testy.

Válek na tiskové konferenci uvedl, že od ministerstva obdržel materiály, které se netýkají rakouského ani bavorského modelu, ale „jakéhosi českého“. „Ten si bere varianty z obou modelů,“ vysvětlil.

S bavorským modelem by skončila platnost testů coby covidových certifikátů. Válek by však byl pro možnost, aby byl ponechán PCR test s platností 72 hodin, minimálně pro plošné testování. „Když je negativní, po určitou dobu zajišťuje, že nemůžeme ohrozit své příbuzné. Není to tak, že bychom se nemohli nakazit, ale zvýší se pravděpodobnost, že nenakazím své okolí,“ argumentoval. Dodal však, že jsou otevřeni i jednání o zkrácení jejich platnosti.

Podle něj není dobré rozdělování očkovaných a neočkovaných. „Je potřeba dávat společnost dohromady, ne rozdělovat,“ pokračoval. Vládě Válek s Anticovid týmem doporučil, aby se obnovilo testování ve firmách. „I ve firmách jsou ohniska nákazy. Nyní máme dvě. Je třeba, aby zde byly kvalitní testy s vysokou senzitivitou,“ apeloval.

Znovu otevřel i debatu s protilátkami. „Ve Švýcarsku je například nějakým způsobem zohledňují a jedná se o zemi, která je pro nás v mnohém vzorem. Bavíme se o tom, jestli protilátky můžeme dát do systému jako parametr, který budeme zohledňovat. Tým to chystá na chvíli, kdy se stanu ministrem,“ podotkl Válek s tím, že jakákoliv hladina protilátek člověku nebrání jít se očkovat. Naopak bude více chráněn.

Dále by podle jeho názoru měla vláda stanovit povinnost nosit respirátory třídy FFP2 ve všech vnitřních prostorách. „To zásadní, na čem jsme se shodli, je nutnost proočkovat třetí dávkou seniory a rizikové skupiny. Pojďme si pro třetí dávku, já na ní už byl,“ vybídl. Doplnil, že po vládě požaduje jasná a srozumitelná opatření. Ani jemu totiž stále ještě nejsou některé vládní kroky jasné.

Tagy: