PŘEHLEDNĚ: Bavorský model není jen o testech. Co vše se s jeho zavedením změní?

Testování na koronavirus

Co znamená bavorský model?

Vláda v demisi rozhodla o zpřísnění protikoronavirových opatření, přičemž se inspirovala bavorským modelem. Nová pravidla by měla platit od pondělí a nebudou se týkat jen konce uznávání testů na hromadných akcích nebo v restauracích. Co vše už schválila vláda a co je dále součástí bavorského modelu?

  • Testy už nebudou vstupenkou na akci nebo do hospody

Bavorský model znamená, že do služeb, na hromadné akce nebo do restaurací budou moct už jen lidé očkovaní nebo ti, kteří během posledních 180 dnů prodělali koronavirus. Jako covidové certifikáty se tedy přestanou uznávat samotesty, antigenní i PCR testy.

V případě nově schválených českých opatření ale platí výjimky pro některé skupiny. „A to pro děti do 18 let, osoby s kontraindikací k očkování, rozočkované osoby, při nástupu do lázeňské péče či pro konání voleb orgánů právnické osoby a zasedání právnické osoby,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že v těchto případech se lze prokazovat PCR testem. Původní bavorský model obsahuje výjimky jen pro dětí do 12 let.

Dva PCR testy měsíčně budou mít očkovaní i nadále hrazené ze zdravotního pojištění, například kvůli cestování. Ve hře je také varianta, že se kromě neočkovaných budou testovat i očkovaní lidé nad 60 let.

  • Testování ve firmách

Kabinet rovněž diskutoval o povinném testování neočkovaných ve firmách, přičemž tento krok stát podpoří i finančně. Příspěvek by měl být ve stejné výši jako na jaře. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) by testování ve firmách měla vláda schválit v pátek, opatření by pak mělo platit už od pondělí.

V praxi tak každý člověk, který půjde do práce, se bude podle Havlíčka muset prokázat certifikátem o očkování, prodělané nemoci nebo negativním testu. Zároveň zůstane možnost otestovat se antigenní samotestovací sadou na místě, a to pod dohledem.

  • Home office a kompenzace

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vláda plánuje znovu podpořit práci z domova, kde je to možné, Chce také zavést některé kompenzace týkající se karantény. Bavorský model totiž mimo jiné zahrnuje stoprocentní náhradu platu v případě nemocenské a až devadesátiprocentní náhradu v případě ošetřovného.

V pátek se proto bude jednat o návrhu ministerstva práce a sociálních věcí k ošetřovnému a takzvané izolačce. „Je to proto, aby se lidé nebáli jít do izolace a toho, že by přišli o peníze,“ podotkl Babiš.

  • Testování ve školách a školkách

Rovněž došlo k domluvě, že se na školách se od pondělí začne plošně testovat. „Tedy v pondělí 22. listopadu, následně 29. listopadu, 6. prosince a tak dále. Všechna opatření platí do konce února příštího roku,“ uvedl premiér s tím, že v pátek vláda rozhodne o legislativním rámci.

„Bude to tak, jak to bylo doposud. Testy budou zaváženy do škol ze Správy státních hmotných rezerv, budou se testovat děti, které jsou neočkované,“ vysvětlil Vojtěch. Používat se mají antigenními samotesty, vláda podle Babiše řešila jejich nákup. Do pondělního jednání kabinetu bude shromažďovat požadavky tak, aby bylo dost testů do konce února. Testování má být nastaveno tak, aby nemusely chodit do karantény celé třídy, ale jenom pozitivně testovaný žák.

Vrátí se nouzový stav?

Ministři ANO a ČSSD plánovali zpřísňovat už od tohoto týdne. Na opatřeních se ale neshodli. Premiér tehdy uvedl, že kabinet zvažuje tři modely zpřísnění – ukončení uznávání antigenních testů, bavorský model, nebo nejpřísnější rakouský model, v rámci něhož se zavádí tzv. lockdown neočkovaných.

Ve středu premiér přiznal, že s bavorským modelem sympatizuje i proto, že pro jeho zavedení není potřeba nouzový stav, ale stačí pandemický zákon.

Plošné testování ve firmách nebo častější testy školáků doporučují i odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Zároveň by podle nich měl stát také zvýšit ošetřovné a nemocenskou, aby se lidé nebáli na testy jít. Skupina to uvedla v prohlášení na svém webu v reakci na úterní rekordní nárůst případů. V Česku za jeden den přibylo přes 22 tisíc nakažených.

Skupina navrhuje například zvýšit frekvenci plošného testování ve školách na dva testy týdně a zavést také plošné testování ve firmách jednou týdně. Alternativou pro testy v podnicích by bylo prokazování negativního testu, očkování nebo prodělání nemoci při vstupu na pracoviště.

Zároveň členové MeSES radí zkrátit interval mezi dokončením očkování proti COVID-19 a další posilující dávkou ze šesti na pět měsíců. Navrhují rovněž posílit očkovací střediska. „Opět vznikají fronty a dlouhé čekací lhůty na očkování, které nutně mnoho lidí odradí,“ upozorňují. U pracovníků v sociálních a zdravotních službách a ve školství by podle skupiny mělo být očkování povinné.

Tagy: