Jurečkova snaha o růst platů? Vypočítavá zoufalost, lidovcům jde o život, tvrdí experti

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Jurečka o důchodech a výpovědi bez udání důvodu

Silné téma vytáhl před evropskými volbami předseda lidovců Marian Jurečka. Chce, aby od září rostly platy státních zaměstnanců. Politologové oslovení redakcí CNN Prima NEWS se podivují, kde by našel peníze na plošné navyšování. Shodují se, že lidovcům jde o politický život a podobný kalkul by mohl zlákat nerozhodnuté voliče.

Jurečka se sešel s předákem odborů Josefem Středulou v úterý. Hned po jednání oznámil, že chce najít cestu pro zvyšování platů ve veřejné sféře od září. Ministr práce a sociálních věcí konkrétně zmínil, že by se jednalo o růst mezd pro různé profese podle propadu jejich reálného výdělku z minulých let.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti jsou hrází proti konzervativcům a extremistům, říká Kolaja. Fandí nám i starší generace

Pokud by prošel požadavek odborů ohledně nárůstu platů o 15 procent, vláda Petra Fialy (ODS) by musela najít balík 22 miliard korun. „Od ministra Jurečky jde o jednoznačný kalkul. Mohli se spolu potkat kdykoliv předtím, nebo také až po volbách. Vybrali si poslední finišující týden před volbami, kdy se rozhoduje velký počet lidí. A zejména se jedná o ženy,“ řekl pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček.

Jurečkova slova proto nemusí koalici Spolu uškodit. „Může to působit jako určité zklidnění. Na druhé straně ještě před několika týdny byl s penězi problém. Ministr Jurečka navíc navýšení propočítal velmi rychle. Pokud si vezmeme například penze, ministerstvo stále nemá dopočítány alternativní varianty,“ dodal Kubáček.

Také podle Lukáše Valeše se jedná o vypočítavost lidovců před evropskými volbami. Pokud by opatření navíc prošlo a od září se platy navýšily, jednalo by se o období těsně před krajskými a senátními volbami.

„Je to vyložený kalkul, ze strany pana Jurečky jde o zoufalý krok. Straně i předsedovi jde totiž o politický život. Lidovci chtějí dobré zprávy před volbami a není žádná lepší než navyšování platů. Velká část státních zaměstnanců také byli podporovatelé koalice Spolu. Navíc upoutá mediální pozornost,“ řekl Valeš.

Podle něj zřejmě Marian Jurečka zažívá poslední chvíle v křesle předsedy vládní strany. Ministr práce totiž v minulosti řekl, že pokud nezíská dvě europoslanecká křesla, ve své stranické funkci skončí. „Podle průzkumů koalice Spolu získá pět míst. Pro KDU-ČSL by to byla fatální prohra. A to bude znamenat, že předseda Jurečka skončí nejpozději na podzim,“ řekl Valeš.

Středula chce skokové navýšení platů

Jurečka by po jednání s odbory chtěl zvýšení platů od září, informovat o výsledku schůzky chce ale nejdříve vládu Petra Fialy. Připustil nicméně, že na růstu mezd se koaliční strany neshodnou.

Odborář Středula by si představoval skokové navýšení o 15 procent. „Situaci považujeme za velmi vážnou,“ řekl bývalý neúspěšný kandidát na prezidenta. Zmínil také, že tarif pod hranicí zaručené a minimální mzdy má letos 131 tisíc pracovníků. Pokud by se základy výdělků neupravily, v příštím roce by po navýšení minimální mzdy podle něj bylo těchto zaměstnanců 440 tisíc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace v eurozóně zrychlila a překonala odhady analytiků. Zdražují potraviny i služby

Tagy: