Inflace v eurozóně zrychlila a překonala odhady analytiků. Zdražují potraviny i služby

Vyšší inflace se může promítnout na vyšších cenách potravin, varuje ekonom

Inflace v eurozóně

Míra inflace v eurozóně v květnu zrychlila na 2,6 procenta z dubnové hodnoty 2,4 procenta. Ve svém rychlém odhadu to v pátek uvedl statistický úřad Eurostat.

Zdražují zejména služby a potraviny, mírně k celkovému růstu ale opět přispěly také energie. Rychlý odhad neobsahuje údaje za celou Evropskou unii, nejsou v něm tedy ani data za Českou republiku.

ČTĚTE TAKÉ: Nově daně z nemovitostí. Pan Karel platí sedm místo dvou tisíc korun. Neúměrné, zlobí se

Analytici se zrychlením inflace počítali, v průměru ale očekávali, že se dostane pouze na 2,5 procenta. Evropská centrální banka (ECB) chce mít inflaci kolem dvou procent. Nepatrně vyšší inflace, než s jakou se počítalo, ale banku podle analytiků nedonutí počkat s chystaným snížením úrokových sazeb.

Guvernér italské centrální banky a člen Rady guvernérů ECB Fabio Panetta ale po zveřejnění statistiky poznamenal, že nejnovější data v zásadě odpovídají očekávání. Nejsou podle něj ani dobrá ani špatná. Panetta stále trvá i na názoru, že ECB může snížit sazby v několika krocích, a přesto svou měnovou politikou dál brzdit případné inflační tlaky.

Nejvyšší inflaci má v květnu Belgie, a to 4,9 procenta, nad čtyřmi procenty je i Chorvatsko. Naopak nejnižší inflaci Eurostat registruje v Lotyšsku, a to 0,2 procenta. Pod jedním procentem je míra inflace také v Litvě, Itálii a ve Finsku.

Eurostat očekává, že služby k celkové meziroční inflaci v květnu přispěly ze 4,1 procenta, zatímco v dubnu jejich příspěvek činil 3,7 procenta. Na inflaci tak budou mít největší vliv. Další je kategorie potraviny, alkohol a tabák. Příspěvek energií k inflaci činí 0,3 procenta, zatímco v dubnu energie od inflace naopak 0,6 procenta odečetly.

Očekává se snížení úrokové sazby

Prezidentka ECB Christine Lagardeová minulý týden řekla, že inflace v eurozóně už je pod kontrolou. Předloni se dostala na rekordních 10,6 procenta, zejména kvůli výraznému zvýšení cen energií, částečně v důsledku války na Ukrajině a souvisejících politických rozhodnutí v západních zemích. Ekonomové tak nadále očekávají, že ECB sníží úrokové sazby už na svém červnovém zasedání. Základní úrok je teď v eurozóně na 4,50 procenta.

Největší série zvyšování úroků v historii ECB sice pomohla za poslední dva roky snížit inflaci a také inflační očekávání mezi spotřebiteli, zároveň ale zadusila úvěrovou aktivitu. Lze proto usuzovat, že až se centrální bankéři příští týden sejdou, budou se držet plánů, které se trhům snažili v posledních týdnech srozumitelně předat. A to je blížící se uvolnění měnové politiky.

Euro začalo po zveřejnění dat o inflaci znovu zpevňovat. Později, krátce před 13:00 SELČ, vykazovalo k dolaru nárůst o 0,15 procenta a prodávalo se za 1,0850 USD.

Tagy: